Τρίτη, 13 Απριλίου

Αργοί οι ρυθμοί του εμβολιασμού- τι γίνεται στη Στερεά Ελλάδα

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στη χώρα προφανώς ακολουθώντας το μότο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι “όποιος βιάζεται σκοντάφτει”,  αν και ο κορονοϊός καλπάζει και οι επιστήμονες προειδοποιούν για επικείμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Στη συνέχεια δήλωσε και μάλιστα κυνικά ότι “δεν έχει νόημα να επιταχύνουμε περαιτέρω, όταν τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι μόλις δύο, οι διαθέσιμες δομές ακόμα σχετικά περιορισμένες και φυσικά η όλη επιχείρηση αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και φυσικά για τον υπόλοιπο κόσμο”. Μίλησε για εμβολιασμό «χωρίς λάθη», παρά το γεγονός ότι προ ημερών στο φως της δημοσιότητας ήρθαν έγγραφα που επιβεβαίωναν τις καταγγελίες των γιατρών για ματαίωση προγραμματισμένων εμβολιασμών υγειονομικών σε πολλά νοσοκομεία. Ενώ και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε παραδεχθεί καθυστερήσεις, αδειάζοντας εκ των προτέρων, απ’ ότι φαίνεται, τον πρωθυπουργό.

Μέχρι σήμερα, συνολικά στη χώρα, έχουν πραγματοποιηθεί 44.080 εμβολιασμοί.

Στη Βοιωτία οι εμβολισμοί που ξεκίνησαν την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ανέρχονται σε 345 και αφορούν υγειονομικό προσωπικό των δύο νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας καθώς και των Κέντρων Υγείας.  

Στις υπόλοιπες Π.Ε της Στερεάς Ελλάδας:

Εύβοια 543

Ευρυτανία 115

Φθιώτιδα 482

Φωκίδα 110

Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους υπερήλικες και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι:

Έλεγχος κριτηρίων πριν από τον προγραμματισμό ραντεβού

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

  • Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
  • Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού 

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
  • Για τους πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός

Υπενθύμιση Ραντεβού Εμβολιασμού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια Εμβολιασμού 

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες, ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση. Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης του εμβολίου.

Share.

Leave A Reply