Παρασκευή, 5 Μαρτίου

Δ. Αναγνωστάκης: “η περιφερειακή αρχή, έκανε την ανάγκη φιλοτιμία”

Pinterest LinkedIn Tumblr +
“Κάνοντας, η περιφερειακή αρχή, την ανάγκη φιλοτιμία”, αναγκάστηκε να πάρει θέση στο θέμα των ανεμογεννητριών αναφέρει σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής της παράταξη “Στερεά Υπεροχής”, Δημήτρης Αναγνωστάκης.
Στη συνέχεια επισημαίνει τα ακόλουθα:
Η περιφερειακή αρχή, στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, είχε να αντιμετωπίσει έναν καταιγισμό Επίκαιρων Ερωτήσεων, για τα τεράστια αιολικά πάρκα, που ξεφυτρώνουν καθημερινά σε διάφορες περιοχές της Στερεάς.
Με πρόταση που κατατέθηκε, τόσο από εμάς όσο κι από άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας, το θέμα των ανεμογεννητριών και γενικότερα των ΑΠΕ συζητήθηκε, ως έκτακτο θέμα, προ ημερήσιας διάταξης.
Η περιφερειακή αρχή αναγκάστηκε, από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας, να λάβει θέση για τα τεκταινόμενα.
Έτσι, φτάσαμε στην έκδοση ενός ακόμα ψηφίσματος, που σε γενικές γραμμές, αποτελεί το πλαίσιο των πολιτικών θέσεων της περιφέρειας και που συνοψίζονται στα εξής:
* Άμεση αναστολή κάθε σχεδιασμού εγκατάστασης νέων ΑΠΕ, αδειοδοτημένων, ή υπό αδειοδότηση, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η σχετική διαδικασία, ώστε να επανεξεταστεί εκ βάθρων το κείμενο θεσμικό πλαίσιο.
* Μεταφορά της αρμοδιότητας αδειοδότησης της εγκατάστασης ΑΠΕ στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Άλλως και επικουρικώς, την ύπαρξη δεσμευτικού χαρακτήρα στις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος των Περιφερειών, με τη «σύμφωνη γνώμη» να αποτελεί ρητή προϋπόθεση για την αδειοδότηση αιολικών σταθμών και όχι απλώς στοιχείο που συναξιολογείται.
* Αδιαπραγμάτευτη θέση της Περιφέρειας είναι, ότι για την αδειοδότηση αιολικών πάρκων πρέπει να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού
Share.

Leave A Reply