Κυριακή, 11 Απριλίου

Μίνι lockdown από τα ξημερώματα της Τρίτης

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τα νέα μέτρα για την πανδημία του κοροναϊού ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας ότι κινούμαστε βήμα – βήμα προς ένα γενικό lockdown. Σε αυτά περιλαμβάνονται το λουκέτο σε εστίαση, ψυχαγωγία και γυμναστήρια και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, από την Τρίτη το πρωί και για ένα μήνα τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου.

Στην ζώνη Επιτήρησης εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο». Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Πρόκειται για τα εξής:

  • Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 00:00 το βράδυ έως τις 5.00 το πρωί
  • Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • Πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια
  • Όχι συναθροίσεις

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.
  • Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.
  • Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

 

Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης.

Διατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια η λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Παραμένουν επίσης ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

“Δυστυχώς, ο κορωνοϊός ξέρει να περνά από τις χαραμάδες της αμέλειας κάποιων λίγων, που υπονομεύουν την προσπάθεια των πολλών. Και ο καλός καιρός παύει να είναι σύμμαχός μας, καθώς σε λίγο θα περνάμε ολοένα και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους. Γι’ αυτό και πρέπει να δράσουμε τώρα. Τώρα. Πριν λυγίσουν οι Μονάδες Εντατικής από το βάρος ζωών που κινδυνεύουν. Τώρα. Που έχουμε τη δυνατότητα εντοπισμού και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του για τα νέα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Share.

Leave A Reply