Τρίτη, 13 Απριλίου

Μουλκιώτης: “Χαμένοι από χέρι οι μικροσυνταξιούχοι”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας και υπεύθυνου ΚΤΕ Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Μουλκιώτη, προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με την ανάγκη στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων της χώρας.

Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής επισήμανε εξ αρχής ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός 2004-2009 και η κρίση που αυτός προκάλεσε οδήγησαν σε δυσάρεστες αποφάσεις, σε δύσκολες αποφάσεις που έχουν επηρεάσει όλο το φάσμα της κοινωνίας. Υποστήριξε δε ότι η Κυβέρνηση, ακολουθώντας την τακτική της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια πολιτική, με δραματικές μειώσεις των κύριων, επικουρικών συντάξεών και του εφάπαξ βοηθήματος μέσω του νόμου Κατρούγκαλου, αφετέρου με την κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. και των κατωτάτων ορίων σύνταξης που συνδυαστικά δημιουργούσαν ένα προστατευτικό δίκτυ και διασφάλιζαν μια αξιοπρεπή διαβίωση για περίπου 1.200.000 χαμηλοσυνταξιούχους που λάμβαναν σύνταξη μέχρι 500 ευρώ (με μέσο όρο μεταξύ τους γύρω στα 350 ευρώ).

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε τη λειψή 13ης σύνταξη ενώ προεκλογικά υποσχόταν τη διατήρηση της, δεν επαναφέρει το ΕΚΑΣ ούτε κάποιο σύστημα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και με αυθαίρετες ερμηνείες των αποφάσεων του ΣτΕ, που τις νομοθέτησε μάλιστα, στερεί από 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους τα αναδρομικά από τις περικοπές των Δώρων και των επικουρικών του διαστήματος 2015-2016.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην τοποθέτησή του, πιστός στην στρατηγική τροφοδότηση του κοινωνικού αυτοματισμού και αδιαφορώντας για τους μικροσυνταξιούχους, ήταν κατηγορηματικά αρνητικός για αυτούς και δεν άφησε κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε μελλοντική μόνιμη ενίσχυσή τους.

Share.

Leave A Reply