Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου

Οι εξαιρετικές ιδιότητες του γαρυφαλέλαιου που δε γνωρίζεις μέχρι τώρα

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το γαρυφαλέλαιο είναι ένα αιθέριο έλαιο που προέρχεται από τα μπουμπούκια των γαρύφαλλων και τα οφέλη του για την υγεία έχουν τεκμηριωθεί καλά όλα αυτά τα χρόνια.

Τα γαρύφαλλα είναι αειθαλή φυτά της οικογένειας των Μυρτίδων, και τα μικρά κοκκινωπά μπουμπούκια τους όταν είναι αποξηραμένα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μπαχαρικών.

Αυτά τα μπουμπούκια περιέχουν επίσης έως και 20% έλαιο, το οποίο συχνά εξάγεται και χρησιμοποιείται ως τοπικό αναισθητικό για πονόδοντους, μικροβιοκτόνα, στοματικά διαλύματα και γλυκαντικά.

Αυτό το αρωματικό λάδι προσφέρει πολλά οφέλη.

Το γαρύφαλλο είναι ίσως το πιο γνωστό φυτό για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία των δοντιών. Αυτό το αιθέριο έλαιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ευγενόλη και οξικό ευγενύλιο, δύο συστατικά που έχουν αποδειχθεί ότι αποτρέπουν την αφαλάτωση των δοντιών και τη διάβρωση, όπως αναφέρεται στο International Journal of Dentistry.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical and Diagnostic Research, οι ερευνητές βρήκαν επίσης το πιο αποτελεσματικό φυσικό προϊόν στην καταπολέμηση των ερεθισμό των στοματικών κοιλοτήτων.

Μια μελέτη που περιγράφεται λεπτομερώς στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής διαπίστωσε επίσης ότι το γαρύφαλλο περιέχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, καθιστώντας το χρήσιμο στη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως της ακμής αλλά και της ενίσχυσης της ανοσίας του οργανισμού μας κατά των ασθενειών.

Το Pharma Innovation Journal δημοσίευσε μια μελέτη το 2019 που έδειξε ότι το γαρύφαλλο μείωσε τη φλεγμονή κατά 35,7% σε εργαστηριακά πειράματα. Το φυτό αυτό έχει επίσης χορηγηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών όπως το άσθμα.

Το γαρύφαλλο έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε κρέμες για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες, σύμφωνα με το Science Direct.

Η ευγενόλη και το οξικό ευγενύλιο προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από καρκινογόνες επιθέσεις αλλά και τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Αυτά τα συστατικά μπορούν επίσης να εμποδίσουν την απελευθέρωση ισταμίνης που προκαλείται από αλλεργικές ανοσολογικές αντιδράσεις, καθιστώντας το γαρύφαλλο ευεργετική λύση για άτομα με εποχιακές αλλεργίες.

Άτομα με πεπτικά προβλήματα μπορεί επίσης να βρουν ανακούφιση προσθέτοντας γαρυφαλέλαιο στη διατροφή τους.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει στη ναυτία και στον γαστρεντερικό ερεθισμό.

Share.

Leave A Reply