Τρίτη, 20 Απριλίου

Πούλου: Η Κυβέρνηση καταργεί τη δωρεάν μαστογραφία σε γυναίκες άνω των 35 ετών

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ερώτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας, Δώρας Αυγέρη κατέθεσαν 57 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με την «εξαγγελία» του Πρωθυπουργού για το δήθεν πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών.

Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου, “για ακόμη μία φορά, η Κυβέρνηση των «αρίστων» αποδεικνύεται άριστη στα ψέματα και στην υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών. Η παροχή δωρεάν μαστογραφίας αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μέτρο που ισχύει κανονικά από το 2018, δηλαδή ένα μέτρο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157 Κοινή Υπουργική Απόφαση της 1ης Νοεμβρίου 2018), το οποίο ο Πρωθυπουργός ψευδόμενος προκλητικά παρουσιάζει τώρα ως δική του πολιτική.
Ωστόσο, η εντελώς ανυπόστατη «εξαγγελία» του Πρωθυπουργού «κρύβει», πίσω από την επικοινωνιακή ψευδολογία, μία ακόμη περικοπή στη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας. Ενώ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρείχε δωρεάν μαστογραφία κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών, και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών (για ομάδες υψηλού κινδύνου), τώρα ο Πρωθυπουργός έρχεται να περιορίσει τον αριθμό των δικαιούχων γυναικών μόνο σε αυτές που είναι 49-50 ετών και άνω!
Εν μέσω πανδημίας, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει ακόμη ένα χτύπημα στη δημόσια υγεία και προωθεί την οριστική παράδοσή της στα ιδιωτικά συμφέροντα.”

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: Η Κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί την δωρεάν μαστογραφία  για προληπτικούς λόγους σε  γυναίκες άνω των 35 ετών, που νομοθετήθηκε και υλοποιήθηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Με την  υπ. αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157 Κοινή Υπουργική Απόφαση  της 1ης Νοεμβρίου 2018 προβλέπεται η «Τροποποίηση και αντικατάσταση της με αριθμ. πρωτ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 46846/19-06-2018 (Β΄ 2315) κοινής υπουργικής απόφασης, με περιεχόμενο «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)».

Ειδικότερα στο άρθρο 5 παρ. 1 εδ. γ. για τις «Παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» της εν λόγω ΚΥΑ προβλέπεται ότι:  «Με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της εκδήλωσης ή την αποτροπή της εμφάνισης νοσηρών καταστάσεων, παρέχονται στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής, χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου, τα εξής: […]Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μαστογραφία κάθε δύο(2) χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από σαράντα (40) έως πενήντα (50) ετών, και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των πενήντα (50) ετών ή σε γυναίκες άνω των τριάντα πέντε (35) ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Για την τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού γιατρού».

Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2016 είχε αναληφθεί διακομματική πρωτοβουλία 45 γυναικών βουλευτών για την κάλυψη των δαπανών της ψηφιακής μαστογραφίας από τον ΕΟΠΥΥ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «η ψηφιακή μαστογραφία αποτελεί, ιατρικά και κοινωνικά, έναν από τους πλέον σύγχρονους και ασφαλείς τρόπους διάγνωσης-πρόληψης μιας από τις μεγαλύτερες μάστιγες του γυναικείου πληθυσμού, δηλαδή του καρκίνου του μαστού. Εντούτοις, στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος κάλυψης, η αναλογική μαστογραφία εξακολουθεί να αποτελεί την μοναδική εξεταστική επιλογή των ενδιαφερομένων. Η διατήρηση αυτής της εξεταστικής μεθόδου μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, αλλά και των γυναικών εκείνων που επιθυμούν να ακολουθήσουν το δόγμα της προληπτικής ιατρικής […]Η ψηφιακή μαστογραφία ως εξεταστική μέθοδος, είναι πλέον η μόνη η οποία συνίσταται, και τελικώς συνταγογραφείται από τους θεράποντες ιατρούς».

Είναι γνωστό και το επιβεβαίωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κα Γεννηματά στην Ολομέλεια της Βουλής στις 25.10.2020 (Γεννηματά: Διέψευσε την Κυβέρνηση για την ψηφιακή μαστογραφία, https://www.news247.gr/politiki/gennimata-diepseyse-tin-kyvernisi-gia-tin-fifiaki-mastografia.9030441.html), ότι η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έσπευσε να υιοθετήσει αυτό το αίτημα, κοστολογήθηκε  και άρχισε από  το 2017 να αποζημιώνει για 1η φορά ο ΕΟΠΥΥ την  ψηφιακή  μαστογραφία, την οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή  πλήρωναν  στο 100% οι γυναίκες, ακόμα και στα δημόσια νοσοκομεία .

Στις 25 Οκτωβρίου 2020, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε,  κατά τη συνάντησή του με γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού «Πιλοτικό Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών».

Η  συγκεκριμένη προκλητική και εξοργιστική δήλωση πλήρους άγνοιας του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, όπως ήταν φυσικό,  προκάλεσε  έντονες αντιδράσεις, τόσο από  τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και από φορείς και οργανώσεις, αλλά και από τις γυναίκες που αγωνιούν για την υγεία τους.

Ο Υπουργός Υγείας παραδέχτηκε, μάλιστα,  δημόσια ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε την αποζημίωση της ψηφιακής μαστογραφίας και μάλιστα με μηδενική συμμετοχή όταν γίνεται για προληπτικούς λόγους.

Ο πρ. Υπουργός Υγείας – τομεάρχης Υγείας του  ΣΥΡΙΖΑ Αν. Ξανθός από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι «Το επιχείρημα ότι δεν έγιναν πολλές (σ. ψηφιακές μαστογραφίες) το 2019 λόγω έλλειψης κονδυλίων, δεν ισχύει. Ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ καλύπτει όλες τις συνταγογραφούμενες εξετάσεις, απλώς η υπέρβαση της δαπάνης επιβαρύνει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Αυτά πολέμησαν σκληρά την απόφασή μας για αποζημίωση πάνω από 80 επιπλέον εξετάσεων που μέχρι τότε τις πλήρωναν οι πολίτες από την τσέπη τους. Και έφτασαν να κάνουν απεργία μέσα στην προεκλογική περίοδο τον Ιούνιο του 2019».

Επειδή, η  – σκόπιμη ή μη – απουσία ενημέρωσης για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο πρόληψης του καρκίνου, όταν  αφορά  ιδίως τον Πρωθυπουργό, καταδεικνύει την έλλειψη ευαισθητοποίησης  για ζητήματα πρόληψης και αγωγής υγείας, αλλά και  πρόθεση εξαπάτησης μεγάλης μερίδας πολιτών.

Επειδή, η πρόληψη για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα υγείας όπως ο καρκίνος του μαστού που αφορά χιλιάδες γυναίκες, δεν προσφέρεται  ούτε για επικοινωνιακή εκμετάλλευση, ούτε για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Επειδή, με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού,  δημιουργούνται ερωτηματικά για το αν εξακολουθεί να ισχύει  η δυνατότητα δωρεάν μαστογραφίας για  μεγάλο ηλικιακό εύρος γυναικών (κάτω των 49ετών και άνω των 35 όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ) και περιορίζεται μόνο σε γυναίκες ηλικίας 49 -50 ετών.

Επειδή, εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση μειώνει τον κρατικό προϋπολογισμό για την δημόσια υγεία και ταυτόχρονα επιφυλάσσει στους ιδιώτες προνομιακή οικονομική μεταχείριση σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι σημαίνει η εξαγγελία του Πρωθυπουργού  περί  «πιλοτικού προγράμματος μαστογραφιών » και τι θα γίνει με την πρόβλεψη του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ που ενέκρινε  η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για δωρεάν μαστογραφίες προληπτικού χαρακτήρα  σε ευρύτερες ηλικιακές ομάδες του γυναικείου πληθυσμού; Θα εξακολουθήσει να ισχύει ή θα περικοπούν αυτές οι παροχές;

Share.

Leave A Reply