Τρίτη, 2 Μαρτίου

Προσκύνημα Ιερώνυμου στον Όσιο Λουκά

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, σεμνότητα και ευλάβεια  η Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά τίμησε τον ιδρυτή και προστάτη της, τον εν τω Στειρίῳ Όσιο Λουκά.

Την παραμονή της εορτής, 6 Φεβρουαρίου, νωρίς το απόγευμα, τελέστηκαν ο Μικρός Εσπερινός και ο Αγιασμός και κατόπιν ο Μέγας Εσπερινός στο Καθολικό της Ιεράς Μονής χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γεωργίου, με τη συμμετοχή εντός του Ναού του επιτρεπόμενου αριθμού πιστών.

Ο Μητροπολίτης στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στον Όσιο Λουκά, τονίζοντας ότι “όλη  η ζωή Του ήταν γεμάτη από ταλαιπωρίες, κακουχίες και βαρβαρικές επιδρομές, αλλά έχοντας ελπίδα και ζώντας κατά Θεόν κατάφερε να αντέξει και να αγιάσει την ύπαρξή του με τη χάρη του Θεού. Και ευχήθηκε, όπως οι ηλιόλουστες ημέρες που ζούμε τον τελευταίο καιρό, έτσι να ξεπεράσουμε και τις δυσκολίες της πανδημίας και να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Το πρωί της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου τελέστηκε ο Όρθρος και η Α΄ Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής όπου ο κ. Γεώργιος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στο ευαγγέλιο της ημέρας τονίζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε χαρίσματα από το Θεό και θα πρέπει να τα αυξάνουμε και να τα αξιοποιούμε για το κοινό καλό, όπως ο άνθρωπος του Θεού, Όσιος Λουκάς. Και αναφέρθηκε στην πολιτεία του Οσίου.

Ενώ, με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Επανάσταση τόνισε τη σημασία που έχει για το Γένος μας το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά, αφού εδώ κηρύχθηκε η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821 και οι μοναχοί του με επικεφαλής τον Δεσπότη των Σαλώνων Ησαΐα πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας.

Επίσης, ευχήθηκε έτη πολλά στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την επέτειο της αναρρήσεώς του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας τη Μονή επισκέφθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος προσκύνησε το ιερό λείψανο του προστάτη του Οσίου Λουκά, αφού την ημέρα της μνήμης του Οσίου, 7 Φεβρουαρίου 2008, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.   

 

 

Share.

Leave A Reply