Τετάρτη, 3 Μαρτίου

Τι ζητάει η “Νέα Εστίαση” Λιβαδειάς από δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συνάντηση με το Σωματείο Νέα Εστίαση Λιβαδειάς, είχαν τη Δευτέρα ο επικεφαλής, Δημήτρης Καραμάνης και μέλη της δημοτικής παράταξης “Αλλάζουμε Σελίδα”.

Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του συνδυασμού για την ενίσχυση των επιχειρηματιών του Δήμου (απαλλαγή από τα τέλη ύδρευσης για όλες τις επιχειρήσεις και για όλο το διάστημα της υγειονομικής κρίσης, απαλλαγή από τα τέλη ενοικίασης κοινοχρήστων χώρων για το 2021).

Παράλληλα ο πρόεδρος του σωματείου Γιάννης Μουρτζούνης γνωστοποίησε τις αποφάσεις και τα αιτήματα του Πανελληνίου Οργάνου του χώρου της εστίασης και ζήτησε τη βοήθεια με κάθε δυνατό τρόπο και πάντα μέσα στα υγειονομικά πλαίσια από την πλευρά του Δήμου Λεβαδέων.

Τα αιτήματα, που κατέθεσε είναι τα εξής:

A. Την απαλλαγή από τα αναλογούντα τέλη των επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 24-9/20-10-1958 β.δ. (Α ́ 171).
Η απαλλαγή να επέρχεται ως ακολούθως:
α) Για όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη καταβάλλει τέλη για το έτος 2020, η άδεια χρήσης κοινοχρήστων χώρων να ανανεώνεται κατόπιν αίτησης τους και για ολόκληρο το έτος 2021 χωρίς την καταβολή τελών, συμψηφιζόμενης της σχετικής απαίτησης έτους 2021 με την καταβολή τελών του έτους 2020.
β) Για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη προμηθευτεί άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου ή δεν έχουν καταβάλλει τέλη για το έτος 2020, η άδεια χρήσης κοινοχρήστων χώρων να εκδίδεται κατόπιν αίτησης τους και για το έτος 2021 με την καταβολή των τελών έτους 2020.

Β. Την μείωση μισθώματος κατά 40% επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας ακινήτων ιδιοκτησίας του Δήμου Λεβαδέων.

Ειδικότερα, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί μερικής η ολικής αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, και για όσο επιπλέον χρονικό διάστημα ισχύουν οι περιορισμοί, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων (ως επαγγελματικές νοούνται και οι μισθώσεις προς εγκατάσταση κυλικείων ή αναψυκτηρίων και λοιπών επιχειρήσεων που λειτουργούν εντός δημοτικών κοινόχρηστων χώρων, αθλητικών κέντρων και γυμναστηρίων, τα οποία ανήκουν κατά κυριότητα ή χρήση σε ΟΤΑ και ν.π.δ.δ. αυτών και εντός κτιρίων τα οποία στεγάζουν δομές ή υπηρεσίες τους, αρ. 44 Ν.4735/20).

Γ. Την αναστολή υποχρέωσης των υπόχρεων σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό του Τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων & του τέλους παρεπιδημούντων, εφόσον κατά την ημερομηνία υποχρέωσης υποβολής της δήλωσης ισχύει αναστολή της λειτουργίας τους και να μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση σε μεταγενέστερο χρόνο, ήτοι όταν επιτραπεί η λειτουργία των επιχειρήσεών τους (και εντός 30 ημέρων), με αναδρομική ισχύ και με τα ορθά στοιχεία, χωρίς την επιβολή προστίμων.

Τις προτάσεις αυτές κατέθεσαν τα μέλη του σωματείου και προς το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Share.

Leave A Reply