Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας διοργανώνουν ο Σύλλογος Μικρασιατών Λιβαδειάς και η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.
Στις 10:00 θα τελεστεί μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα στο Συνοικισμό και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας.
Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας κορυφώθηκε με την καταστροφή της Σμύρνης και τον αφανισμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων κατοίκων το 1922. Με τη Μικρασιατική καταστροφή έλαβε τέλος η παρουσία του Ελληνισμού στο Μικρασιατικό χώρο. Μπήκε τέρμα στην τρισχιλιετή παρουσία του Ελληνισμού, στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα, μια περιοχή όπου αναπτύχθηκε η ωριμότερη φάση του Ελληνικού πολιτισμού.
Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1998, το ελληνικό κοινοβούλιο με ομόφωνη απόφαση του (Ν. 2645/1998), καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Οθωμανούς και στη συνέχεια από τους Νεότουρκους. Είχαν προηγηθεί οι αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το 1994 και της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1996.




