Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου

Αύξηση πιστώσεων για την αντιμετώπιση του δάκου, ζητάει από το Βορίδη η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Την αύξηση πιστώσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από  τον δάκο της ελιάς  στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ζήτησε με επιστολή του,  ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτριος Βουρδάνος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και τη  Δ/νση Οικονομικής Τ.Α & Αναπτυξιακής Πολιτικής του ΥΠ.ΕΣ.,  προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίοι ψεκασμοί σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Όπως  αναφέρει, στην επιστολή του, ο Αντιπεριφερειάρχης λόγω, της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και των πέντε Νομών της Περιφέρειας, το έργο της δακοκτονίας είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφενός διότι  οι περιοχές ελαιοκαλλιέργειας είναι δυσπρόσιτες με αυτό να συνεπάγεται αυξημένη δαπάνη του έργου  αφετέρου δε, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία «φωλιών» δάκου.

Το ποσό που προέκυψε από την κατανομή των πιστώσεων για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας του προγράμματος δακοκτονίας (1.950.000,00 ευρώ) έτους 2019, δεν επαρκεί  για να πραγματοποιηθούν τρεις και πλέον ψεκασμοί σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, κάτι που κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου.

Αποτέλεσμα  των ανωτέρω είναι, οι ελαιοπαραγωγοί να υφίστανται μεγάλο πλήγμα  με τη μείωση της παραγωγής, λόγω πτώσης του ελαιοκάρπου, αλλά και την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος ελιών και ελαιολάδου. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί πλήγματα από φυσικές καταστροφές όπως παγετούς, έντονες βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις αλλά και ακαρπίας, είναι λογικό να δημιουργείται έντονη καθημερινή αγανάκτηση και διαμαρτυρία από τους παραγωγούς.

“Η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί μια από τις βασικότερες δραστηριότητες των παραγωγών της περιφέρειας για παραγωγή τόσο ελαιολάδου, όσο και βρώσιμων ελιών.  Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να  υπάρχει δυνατότητα ψεκασμού καθ’ όλη την περίοδο εμφάνισης του δάκου, από Ιούνιο έως τέλη Οκτωβρίου.

Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την παραγωγή και να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας”, ανέφερε κλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης.

 

 

Share.

Leave A Reply