Σάββατο, 8 Μαΐου

Ανοίγει ο κύκλος νέων παροχών 1 δισ. ευρώ – O ρόλος του υπερπλεονάσματος

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ και φέτος «βλέπει» η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να το διανείμει. Ποιοι τομείς είναι στο στόχαστρο για ελαφρύνσεις. Η ταυτόχρονη πρόβλεψη για μικρότερη ανάπτυξη και η νέα έλευση των θεσμών στην Αθήνα.

Το δρόμο για νέες έκτακτες παροχές, με έντονα προεκλογικό άρωμα «δείχνουν» οι νεότερες προβλέψεις της κυβέρνησης αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως αποτυπώνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων το οποίο υπεβλήθη στην Κομισιόν. Παράλληλα, όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναθεωρείται φέτος από το 2,5% στο 2,3%.

Με βάση αυτές τις προβλέψεις, προκύπτει για φέτος έξτρα δημοσιονομικός χώρος ο οποίος κινείται στην περιοχή του 1-1,1 δισ. ευρώ αφού το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται ότι φέτος θα κάνει άλμα στο 4,7% του ΑΕΠ σε όρους Eurostat, ή στο 4,1% του ΑΕΠ σε όρους προγράμματος.

Μέχρι πρότινος το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ το 2019, αλλά προ εβδομάδων ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο κύκλο παροχών μόνιμων τα επόμενα χρόνια και εφάπαξ φέτος εφόσον προκύψει «έξτρα δημοσιονομικός χώρος».

Περισσότερα στοEuro2day

Share.

Leave A Reply