Σάββατο, 16 Ιανουαρίου

Αντιφασιστικό μήνυμα Βαρουφάκη από το Δίστομο

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τη στήριξη του ΜέΡΑ25 στον αγώνα του Διστόμου για αποκατάσταση της δικαιοσύνης εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο μαρτυρικό χωριό της Βοιωτίας, ενώ παράλληλα διαμήνυσε σε όλους τους τόνους πως ο αγώνας κατά του φασισμού δεν έχει τελειώσει.

Συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος, στο πλαίσιο των προσυνεδριακών περιοδειών του σε όλη την Ελλάδα, ο Γ. Βαρουφάκης, συναντήθηκε με το δήμαρχο, Γιάννη Σταθά και επισκέφθηκε το Μαυσωλείο Διστόμου και το Μουσείο θυμάτων Ναζισμού και επισήμανε πως «έχει μεγάλη σημασία να συνεχιστεί η πίεση απ’ όλους μας, είτε είναι η δημοτική αρχή εδώ, είτε είναι το ΜέΡΑ25, να μπει επιτέλους αυτή η υπογραφή που θα ολοκληρώσει ένα σημαντικό μέρος του δικαστικού αγώνα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και των συγγενών των θυμάτων».

«Είναι μεγάλη συγκίνηση να βρίσκεται κανείς σε έναν τέτοιο τόπο. Ζούμε μια περίοδο όπου ο ναζισμός αναβιώνει. Δεν είναι απλά μνήμη αυτός ο αγώνας. Αυτός ο αγώνας αφορά το τι γίνεται σήμερα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε εξελίσσεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, των Ελλήνων ναζιστών, οι Γερμανοί ναζί μπαίνουν στην κυβέρνηση της Θουρηγγίας με ψήφους κομμάτων υποτίθεται συνταγματικών, ο Σαλβίνι αναπαράγει τον μουσολινισμό στην Ιταλία, ο Μπολσονάρο, ο Τράμπ χτίζουν μια νέα φασιστική, εθνικιστική διεθνή.

Στη χώρα μας μετά από μια δεκαετία χρεοκοπίας, βλέπουμε τον τον λαό μας όλο και πιο συμπιεσμένο από την οικονομική κρίση, την ώρα που οι κυβερνώντες και η αξιωματική αντιπολίτευση γιορτάζουν με τυμπανοκρουσίες δήθεν ανάπτυξη που δεν υπάρχει.

Είναι δυστυχώς πολύ γόνιμο το έδαφος για να φύονται ναζιστικά ζιζάνια», είπε μεταξύ άλλων ο γραμματέας και πρόεδρος της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25.

Προηγουμένως ο δήμαρχος, Γιάννης Σταθάς, είχε αναφερθεί στη μάχη που δίνουν ως δήμος για να δικαιωθούν τα θύματα του ναζισμού. «Το Δίστομο είναι το μοναδικό χωριό που έχει καταφέρει να έχει τελεσίδικη απόφαση από το 2002, ωστόσο κανένας Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έβαλε την υπογραφή του για να εκτελεστεί αυτή η απόφαση. Αυτό μας έχει φτάσει στο επίπεδο να προσφύγουμε στα ιταλικά δικαστήρια και είμαστε ένα βήμα στο να δικαιωθούμε από εκεί» δήλωσε ο κ. Σταθάς μεταξύ άλλων.

Ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στην πρόταση που έκανε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «εμείς ως ΜέΡΑ25 κάναμε μία συμβολική κίνηση προτείνοντας τη Μάγδα Φύσσα, μόνο και μόνο για να σηματοδοτήσουμε ότι υπάρχει εναλλακτική σε αυτό το συστημικό συνονθύλευμα της δήθεν επιστροφής σε μια δήθεν κανονικότητα».

Όπως είπε: «Θέλαμε να δηλώσουμε πως υπάρχει μια εναλλακτική Ελλάδα η οποία εδώ τιμάει τους νεκρούς του Διστόμου, τιμάει τους σημερινούς αγωνιστές εναντίον της φτώχειας, εναντίον της μετανάστευσης των παιδιών μας, εναντίον των πλειστηριασμών και των εξώσεων ανθρώπων με τα κόκκινα δάνεια που αυτή τη στιγμή καρπώνονται τα αρπαχτικά ταμεία».

«Τουλάχιστον στη δεκαετία του 40 τον εχθρό τον βλέπαμε, είχε στολή. Σήμερα μας παίρνουν τα αεροδρόμια, μας παίρνουν τα τραίνα, μας παίρνουν τα σπίτια, γίνεται ρευστοποίηση των περιουσιών των μικρομεσαίων. Είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός, την ώρα που ο ναζισμός αναδύεται», είπε ακόμα.

Share.

Leave A Reply