Δευτέρα, 10 Μαΐου

Αντίγραφο πλοίου του Λάμπρου Κατσώνη στην Π.Ε Βοιωτίας

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η επίσημη παράδοση αντίγραφου του πλοίου του στόλου του Λάμπρου Κατσώνη, προσφορά του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς, που βρίσκεται την είσοδο του διοικητηρίου, έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η Αντιπεριφερειάρχης  Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά, ευχαρίστησε το Σύλλογο και απένειμε  τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Γιώργο Κωσταγιάννη,  τονίζοντας:

« Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ. Σ.  του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς για το πολύπλευρο έργο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Παραλάβαμε το αντίγραφο του πλοίου του στόλου του Λάμπρου Κατσώνη  στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας όπου και  κοσμεί την είσοδο του Διοικητηρίου. Η ηρωική μορφή του και η ανάμνηση της  ιστορικής πορείας του Λιβαδείτη ήρωα, δεν θα μπορούσε να μην είναι στην καρδιά της Περιφέρειάς μας , εδώ στη γενέτειρα του».

Ο  Λάμπρος Κατσώνης  γεννήθηκε στη  Λιβαδειά το 1752 και απεβίωσε   στην Κριμαία το 1805 στην περιοχή Καρασόι, σε περιοχή την οποία του είχε παραχωρήσει η  Αυτοκράτειρα Αικατερίνη  Β΄ και την οποία ο ίδιος ονόμασε Λεβαδέα.

Ήταν συνταγματάρχης του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Στρατού(ή Ναυτικού), Ιππότης του Ρωσικού Τάγματος του Αγίου Γεωργίου (4ης τάξεως )και ήρωας του απελευθερωτικού κινήματος 1787 και πνευματικός πατέρας του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Έλαβε μέρος στα Ορλωφικά και το 1774 κατατάχθηκε ως αξιωματικός στο Ελληνικό Τάγμα του Ρωσικού Στρατού όπου ανήλθε στο βαθμό του λοχαγού.

Με την έναρξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου 1787 πήγε στην Τεργέστη όπου παρέλαβε από Έλληνες ομογενείς  μερικά πλοία και ξεκίνησε επιδρομές και επιθέσεις κατά των τουρκικών πλοίων στο Ιόνιο πέλαγος. Σταδιακά ο αριθμός των πλοίων μεγάλωνε και στις 31 Αυγούστου 1788 στην Κάρπαθο τα πλοία του Λάμπρου Κατσώνη  κατανίκησαν τον τουρκικό στόλο.

Με αφορμή τη νίκη αυτή τα πλοία του Λάμπρου Κατσώνη ονομάστηκαν « στόλος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας» και ο ίδιος προήχθη σε υποχιλίαρχο.

Η ανακωχή των δύο αντιμαχόμενων Αυτοκρατοριών στις 11 Αυγούστου 1791, έγινε αφορμή να δοθεί εντολή για αναστολή  δραστηριοτήτων στο Λάμπρο Κατσώνη, ο οποίος βέβαια και δεν υπάκουσε .

Εξέδωσε το μανιφέστο ‘φανέρωσις  του εξοχότατου χιλιάρχου και ιππέου Λάμπρου Κατσώνη’ και κατηγόρησε ανοιχτά τη ρωσική πολιτική, η οποία αγνόησε τους Έλληνες και τον αγώνα τους για ανεξαρτησία.

Ο Λάμπρος Κατσώνης προσέφερε μοναδικές υπηρεσίες στο γένος , εξυψώνοντας στα μάτια των Ευρωπαίων το όνομα των Ελλήνων, αναπτερώνοντας παράλληλα το Εθνικό φρόνημα. Τα κατορθώματά του ενέπνευσαν την επόμενη γενιά , που πραγματοποίησε την Επανάσταση του 1821.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδειάς και ο Πρόεδρός του, έχουν αναδείξει με την πλούσια δράση τους την προσωπικότητα και το έργο του Λάμπρου Κατσώνη.

Στο πλαίσιο αυτό  ο  Σύλλογος έκανε δωρεά στην Π. Ε. Βοιωτίας, το αντίγραφο πλοίου του στόλου του Λάμπρου Κατσώνη, το οποίο φιλοτέχνησε ο Νικόλαος Θάνος.

 

 

 

 

 

Share.

Leave A Reply