Στην απεργιακή πανυγειονομική κινητοποίηση που έχει κηρύξει για την Τετάρτη 19 Μαρτίου, η ΠΟΕΔΗΝ, συμμετέχει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γ.Ν. Λιβαδειάς, που με ανακοίνωση του, ζητάει την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.
Οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας, τα τελευταία χρόνια, είναι αντιμέτωποι με τη συνεχή υποστελέχωση
και την υποχρηματοδότηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και για τους ασθενείς.
“Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, επισφαλείς εφημερίες και ένα εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό να λειτουργεί με το χαρακτηριστικό φιλότιμο. Η πολιτική που μετατρέπει την υγεία σε «ατομική ευθύνη», την περίθαλψη σε «εμπόρευμα» και τον ασθενή σε «πελάτη» και προσπαθεί πάνω στον ανθρώπινο πόνο και την ανάγκη να βγάλει κέρδη.”
Ο Σύλλογος αναφέρει και τοπικά ζητήματα όπως η τραγική κατάσταση στις παθολογικές κλινικές του
νομού και μάλιστα εν μέσω έξαρσης των ιώσεων, των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Κλινικές αποδεκατισμένες από προσωπικό αλλά πλήρεις από ασθενείς. Επιπλέον υπάρχει τεράστια αύξηση τόσο των εισαγωγών για νοσηλεία στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς, όσο και της προσέλευσης ασθενών για εξέταση στα ΤΕΠ αλλά και στα ΤΕΙ.
Την κατάσταση αυτή καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρκετά λιγότεροι υγειονομικοί σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν.
“Για παράδειγμα, οι εφημερίες των γιατρών είναι υπεράριθμες για τους περισσότερους προκειμένου να βγει εφημεριακά ο μήνας, ενώ υπάρχουν και μέρες που μπορεί να μην εφημερεύει κάποια ειδικότητα στο νοσοκομείο όπως γενικό χειρουργό, γυναικολόγο, αναισθησιολόγο, ορθοπεδικό. Ακόμα και στα τακτικά ιατρεία λόγω ελλείψεων προσωπικού και ειδικοτήτων δεν υπάρχουν πλέον ιατρεία π.χ διαβητολόγο, νευρολόγο, ή υπάρχουν ελάχιστα, καθώς υπάρχει μόλις 1 ωρλ –οφθαλμίατρος κλπ.
Ο αριθμός των μονίμων προσλήψεων συνεχώς μειώνεται. Έχουν βρει σαν λύση τα «εντέλλεσθε» και
μετακινούν προσωπικό από ένα νοσοκομείο σε άλλο αλλά και προσωπικό που καλείται να εργαστεί σε
αλλότριες θέσεις για να καλυφθούν τα κενά.
Υπάρχουν πάνω από 80 οργανικές κενές θέσεις στο νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου να εργάζονται με αναλογία 1 νοσηλευτή ανά 10 – 15 κλίνες την ημέρα ενώ εκτοξεύεται σε 20 με 30 κλίνες ανά νοσηλευτή το βράδυ, καθιστώντας αυτή την κατάσταση επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους συναδέλφους.
Ακολουθείται, δηλαδή, και στο δικό μας νοσοκομείο όπως και πανελλαδικά, μια πορεία συνεχούς υποβάθμισης της δημόσιας υγείας αλλά και συνεχιζόμενης υποστελέχωσης όλων των δομών της κατά την τελευταία 15ετία τουλάχιστον μέσα από τις πολιτικές επιλογές που υλοποιούνται.
Τραγική είναι η κατάσταση που βρίσκονται εδώ και δέκα σχεδόν χρόνια οι δομές Πρωτοβάθμιας
Φροντίδας Υγείας της περιοχής μας, τόσο μέσα στις πόλεις του νομού, όσο και στα γύρω χωριά, οι οποίες είναι αποψιλωμένες από προσωπικό και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό. Στερώντας, έτσι, από τον πληθυσμό την συστηματική παρακολούθηση που δικαιούται.
Ειδική μνεία κάνουν οι εργαζόμενοι και στην “απαράδεκτη κατάσταση του ΕΚΑΒ, με τις επικίνδυνες ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα, με αποτέλεσμα να αδυνατεί σήμερα να καλύψει τις ανάγκες όλου του νομού,
συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανικών ζωνών με τα εργατικά ατυχήματα που προκύπτουν”.
Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία διεκδικούν:
– Να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
– Να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
– Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
– Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς άμεσα, για μια ζωή με αξιοπρέπεια.
– Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
– Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
– OXI στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), καταργήσεις, συγχωνεύσεις νοσοκομείων/ κλινικών και τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.