Παρασκευή, 16 Απριλίου

Χειμερινή ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Οκτωβρίου

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή της χειμερινής ώρας. Στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 2020, που είναι και η τελευταία του μήνα, οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να γυρίσουν μια ώρα πίσω και να δείξουν 3 τα ξημερώματα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, με την αλλαγή της ώρας. To ζήτημα που απασχολεί αρκετά το τελευταίο καιρό είναι σχετικά με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε για τον τερματισμό από το 2021 της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Μέχρι στιγμής, δηλαδή, δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα η κατάργηση της αλλαγής ώρας για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την κατάργηση της αλλαγής ώρας η σχετική νομοθεσία όχι μόνο δεν έχει κυρωθεί, αλλά ούτε καν έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έχουν καν ξεκινήσει λόγω αδυναμίας του δεύτερου να υιοθετήσει την κοινή διαπραγματευτική του θέση.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να «παγώσει» η κατάργηση της αλλαγής ώρας, που είχε ανακοινωθεί για το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της κατάργησης της αλλαγής της ώρας είχε ξεκινήσει από τη Φινλανδία, η οποία είχε επικαλεστεί διάφορους λόγους μεταξύ αυτών και τις ψυχολογικές επιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανία που έχει την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, δεν έχει καν θίξει το ζήτημα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο Μεταφορών, λόγω και της κρίσης του κορονοϊού. Γενικώς ωστόσο η υπόθεση έχει ατονίσει σε ένα περιβάλλον που οι περισσότερες συζητήσεις εντός ΕΕ γίνονται με τηλεδιάσκεψη.

Αυτό που υπήρχε είναι μια πρόταση οδηγίας από την Κομισιόν να αλλάξει το μεταβλητό πλαίσιο (αλλαγή ώρας), αλλά δεν έχει επιτευχθεί πλειοψηφία μεταξύ των κρατών μελών, εδώ και περίπου 2 με 3 χρόνια. Έτσι, δεν έχει περάσει από το ευρωπαϊκό συμβούλιο υπουργών Μεταφορών όπου παραδοσιακά γίνεται μια προσπάθεια να περνάνε τα θέματα με ομοφωνία. Η επόμενη αλλαγή ώρας, θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2021.

flash.g

Share.

Comments are closed.