Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου

Χωρίς τους Θεσπιείς η επέτειος της μάχης των Θερμοπυλών-επιστολή Ντασιώτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τη δυσαρέσκεια του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων, για τον αποκλεισμό του από την Επιτροπή για τις εκδηλώσεις των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών, εκφράζει , με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλο, ο δήμαρχος Γιώργος Ντασιώτης.

Η επιστολή κοινοποιείται επίσης προς τον πρωθυπουργό και όλους τους αρμόδιους υπουργούς.

Ακολουθεί η επιστολή:

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε πως τίθενται υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Πρόκειται για δύο εμβληματικά ιστορικά γεγονότα του Έθνους των Ελλήνων, τα οποία δεν επηρέασαν μόνο την Ελληνική Ιστορία, αλλά διαμόρφωσαν τα σύνορα Ανατολής –Δύσης ,όπως και εσείς έχετε αναφέρει.

Σε κάθε περίπτωση, Κύριε Πρόεδρε, το προσωπικό σας ενδιαφέρον  για την ανάδειξη τέτοιων ιστορικών γεγονότων, με παγκόσμια ακτινοβολία, αποτελεί σημαντικό γεγονός, τόσο γιατί ως πρόσωπο με βαθύτατη γνώση της ιστορίας τα προωθείται, όσο, κυρίως, ως κάτοχος του  ανώτατου θεσμού της Ελληνικής Πολιτείας δίνετε το έναυσμα να εστιάσουμε στα διαχρονικά και σπουδαία μηνύματά τους.

Στη μάχη των Θερμοπυλών, Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε, εκτός από τους 300 ηρωικούς Σπαρτιάτες που πολέμησαν «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» και  για τους οποίους η Ιστορία, δικαίως, επεφύλαξε λαμπρή τύχη, πολέμησαν ηρωικά και 700 Θεσπιείς, υπό τον Δημόφιλο γιο του Διαδρόμου, οι οποίοι παρέμειναν εθελοντικά γνωρίζοντας το τέλος τους «πειθόμενοι τω πιστώ της ελευθερίης» και για τους οποίους η Ιστορία επεφύλαξε πλήρη απαξίωση και μηδενική αναφορά.

Μόλις πρόσφατα (1997) και με εισφορές των απανταχού Θεσπιέων, ο τότε Δήμος Θεσπιών ανήγειρε στις Θερμοπύλες ένα σεμνό μνημείο, διπλά στο επιβλητικό του Λεωνίδα, για να θυμίζει την παρουσία τους στη μάχη.

Θεωρώ Κύριε Πρόεδρε –και είμαι βέβαιος πως και εσείς το πιστεύετε- πως ιδανικά που επιβεβαιώνονται με αίμα στα πεδία των μαχών, επιβάλλεται να τα έχουμε ως φωτεινό φάρο στην πορεία του Έθνους μας. Τα ιδανικά της εθελούσιας αυτοθυσίας για την πατρίδα, του εθελοντισμού, της γενναιότητας και της αυταπάρνησης οι Θεσπιείς τα δίδαξαν στο πεδίο της μάχης, πολεμώντας άνισα .

Η αφορμή αυτής της επιστολής, Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι η έκφραση της δυσαρέσκειας και της απογοήτευσης για το λόγο πως από τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από την επέτειο της μάχης των Θερμοπυλών, που τελούν υπό την αιγίδα σας, απουσιάζει  ο Δήμος Αλιάρτου Θεσπιέων -θέλουμε να πιστεύουμε εκ παραδρομής- ο οποίος δεν προσκλήθηκε στην έναρξη (16-10-2019), ούτε φυσικά συμμετέχει στην επιτροπή που συστήθηκε.

Θεωρούμε πως δεν πρόκειται για ενέργεια σκόπιμη-εξάλλου δεν υφίσταται λόγος- και πως είναι ιστορικά δίκαιο και επιβεβλημένο να διορθωθεί, προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, αλλά και του κοινού αισθήματος όλων μας το οποίο έχει θιγεί.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

       Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για την ιστορία του Έθνους, αλλά και τον σεβασμό που επιδεικνύεται στο λαϊκό αίσθημα, είμαστε βέβαιοι πως θα αναλάβετε πρωτοβουλία αποκατάστασης των πραγμάτων.

 

Share.

Leave A Reply