Πέμπτη, 15 Απριλίου

Δέκα ερωτήματα από Σωτηρόπουλο για τις πλημμύρες στην Κωπαΐδα

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με επίκαιρη ερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, που συνεδριάζει την Παρασκευή, 10 Απριλίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Βοιωτίας, Κώστας Σωτηρόπουλος θέτει δέκα σημαντικά ερωτήματα για τα πλημμυρικά προβλήματα στην Κωπαΐδα:

 

  1. Υπάρχει σαφές , συνεκτικό και συνολικό αντιπλημμυρικό σχέδιο Κωπαΐδας;  Εάν ναι, να δοθεί στην δημοσιότητα. Να μας γνωστοποιηθούν σχέδια στα οποία είναι αποτυπωμένα όλα τα θυροφράγματα και κλειδιά διαχείρισης των υδάτων , με την ένδειξη ότι πρέπει να είναι κλειστά ή ανοικτά  για την αντιπλημμυρική προστασία του εσωτερικού της Κωπαΐδας και τον κανονισμό χειρισμό των.

2. Πόσες φορές κηρύχθηκε η Κωπαΐδα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης  από τον Νοέμβριο του 2014, ημερομηνία κατά την

οποία μεταφέρθηκε ως αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η διαχείριση του Κωπαϊδικού πεδίου;

  1. Πόσα στρέμματα πλημμύρισαν κάθε φορά στην Κωπαΐδα το 2015, 2019 και 2020; Να δοθούν στη δημοσιότητα οι καταγραφές  των πλημμυρισμένων κτημάτων .
  2. Υπήρξαν χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των αντιπλημμυρικών υποδομών  Κωπαΐδας , ένεκα της Κήρυξης σε Κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, τις προηγούμενες φορές;  Ποια τα ποσά των χρηματοδοτήσεων  αυτών ;  Να δοθούν στη δημοσιότητα τα έγγραφα των χρηματοδοτήσεων.
  3. Υπήρξαν  αποζημιώσεις στους πληγέντες καλλιεργητές των χιλιάδων στρεμμάτων  των πλημμυρισμένων εκτάσεων ;  Σε πόσα στρέμματα, σε ποιες καλλιέργειες και ποια η αποζημίωση ανά στρέμμα και ανά καλλιέργεια.
  4. Ποια έργα έχουν υλοποιηθεί  για την αντιπλημμυρική προστασία της Κωπαΐδας; Να δοθούν οι πιστώσεις που έχουν πληρωθεί για αντιπλημμυρικά έργα στην Κωπαΐδα 2015-2020.
  5. Τι ποσά ανταποδοτικών τελών βεβαιώνονται και χρεώνουν τους αγρότες κάθε χρόνο από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Π.Ε Βοιωτίας, προκειμένου να απολαμβάνουν μια ομαλή αρδευτική και αντιπλημμυρική προστασία των χωραφιών τους ;
  6. Ποιες ενέργειες έχει δρομολογήσει για την αποφυγή στο εξής πλημμυρών και καταστροφών ; Το πολυδιαφημισμένο ξεχορτάριασμα της Κεντρικής διώρυγας κλπ εσωτερικών διωρύγων, προφανώς και εκ του αποτελέσματος δεν ήταν επαρκές ούτε ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχέδιο.
  7. Σε ποια προγράμματα έχουν υποβληθεί  φάκελοι προτάσεων  χρηματοδότησης αντιπλημμυρικών έργων για την θωράκιση της Κωπαΐδας από το 2014 έως σήμερα;
  8. Υπάρχει η ανάγκη στους  αιρετούς της Περιφέρειας,  που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης  της Κωπαΐδας,  για μια συγγνώμη από τους πληγέντες καλλιεργητές της Κωπαΐδας ;
Share.

Leave A Reply