Τετάρτη, 12 Μαΐου

“Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απένταξης για το αρδευτικό έργο των 4,9 εκατ. ευρώ στον Ορχομενό”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με γραπτή ανακοίνωση η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανής Παπαθωμά ενημερώνει σχετικά με την πορεία του έργου «Βελτίωση του Αρδευτικού Συστήματος της Περιοχής Ι του Αναδασμού Ορχομενού».

Η παρέμβαση Παπαθωμά έρχεται, μετά την ερώτηση της βουλευτού Γιώτας Πούλου, στη Βουλή  και τις δηλώσεις της ότι το αρδευτικό έργο στον Ορχομενό και δύο ακόμη έργα στην Περιφέρεια Στερεάς κινδυνεύουν να τιναχθούν στον “αέρα” με ευθύνη της κυβέρνησης. Παράλληλα ζητούσε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να απαντήσει σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για να μην χαθεί το έργο.

Η ανακοίνωση Παπαθωμά

Το έργο «Βελτίωση του Αρδευτικού Συστήματος της Περιοχής Ι του Αναδασμού Ορχομενού» προϋπολογισμού 4,9 εκ. ευρώ, όπως επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βοιωτία, αποτελεί ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι της περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σε προσωπική επικοινωνία με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Οικονόμου έλαβα τις εξής διαβεβαιώσεις:

  • Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απένταξης του έργου και το εν λόγω έργο συνεχίζεται κανονικά
  • Αφορά ένα έργο το οποίο περιλαμβάνει απαλλοτριώσεις και βεβαίως αυτές χρειάζονται χρόνο
  • Το αρμόδιο υπουργείο έχει φροντίσει για επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων με την πρόσληψη ειδικού συμβούλου
  • Εκτιμάται ότι τέλος του 2021 αρχές του 2022 προχωρά η δημοπράτηση.

“Το εν λόγω έργο είναι αποκλειστικό έργο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βεβαίως όμως παρακολουθούμε οποιοδήποτε έργο άπτεται των Αγροτικών Υποδομών γιατί για μας είναι συμπλήρωση όλων των έργων που έχουν δρομολογηθεί και αφορούν την Κωπαΐδα που αλλάζει” τονίζει η κ. Παπαθωμά.

Η ανακοίνωση Πούλου

Η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου και 41 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Στ. Αραχωβίτη, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξηγήσει γιατί δεν προχώρησε στην υλοποίηση 25 σημαντικών αρδευτικών έργων σε ολόκληρη τη χώρα, που μαζί με 6 μεγάλα αντιπλημμυρικά (Υπουργείο Υποδομών), είχαν συνολικό προϋπολογισμό 450 εκ. ευρώ!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα είχε εντάξει το 2019 στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Δράση 4.3.1.). Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να βγάλει άμεσα τις απαραίτητες αποφάσεις για την υλοποίησή τους, σπατάλησε την προθεσμία των 18 μηνών, ενώ μάλιστα σε 2 μήνες τελειώνει και η προβλεπόμενη έξι μηνών παράταση…

Η Ελλάδα βρίσκεται στο «παρά πέντε» από το να χάσει ευρωπαϊκούς πόρους που θα δημιουργούσαν αρδευτικές υποδομές αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενή τομέα!

Αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση, που δείχνει τις πραγματικές της προθέσεις στο Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου προβλέπει μόνο 200 εκ. αρδευτικά έργα με ΣΔΙΤ!
Και που θα έχουν δυσβάσταχτο κόστος για τους αγρότες.

Μεταξύ των 25 έργων που κινδυνεύουν να χαθούν, συμπεριλαμβάνονται και 3 εγκεκριμένα έργα στην Περιφέρειά μας, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ.

Αναλυτικά τα έργα αυτά είναι: στη Βοιωτία το έργο «Βελτίωση του Αρδευτικού Συστήματος της Περιοχής Ι του Αναδασμού Ορχομενού» (προϋπ. 4,9 εκ. ευρώ), στη Φθιώτιδα το έργο «Κατασκευή Αρδευτικού Δικτύου στην Κτηματική Περιφέρεια Ηράκλειας» (προϋπ. 5 εκ. ευρώ) και στη Φωκίδα το έργο «Ταμιευτήρας Τολοφώνας στη θέση Χάρμισκο και Αρδευτικού Δικτύου Ν. Φωκίδας» (προϋπ. 20 εκ. ευρώ).

Πέρα από τις ευθύνες της κυβέρνησης, αναρωτιόμαστε και ποιες ενέργειες έγιναν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ώστε να υλοποιηθούν τα αναγκαία αυτά έργα.

Share.

Comments are closed.