Κυριακή, 16 Μαΐου

Διάγγελμα Μητσοτάκη για εργασία, οικονομία και τουρισμό

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σε αυτό το στάδιο προτάσσεται η «τόνωση της οικονομίας με διαρκή επιφυλακή για την υγεία». «Το πρόγραμμα της μετάβασης από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο θα ανεβάσει το ύψος των παρεμβάσεών μας στα 24 δισ. Και εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας», είπε και τόνισε ότι «αυτή η δέσμη μέτρων έχει κοινωνική σφραγίδα και αναπτυξιακή υπογραφή. Είναι, όμως, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της συγκεκριμένης περιόδου».

«Μέχρι σήμερα, πετύχαμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία και περιορίσαμε τις απώλειες. Στηρίξαμε το εισόδημα των πολιτών και κρατήσαμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας. Κάναμε τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης», ανέφερε και εξηγώντας πως βρισκόμαστε στο τέλος του πρώτου κύκλου της αναμέτρησης με την πανδημία, αλλά και στην αφετηρία μίας νέας περιόδου, με επίκεντρο την οικονομία και την κοινωνία. «Με την ίδια ωριμότητα και πειθαρχία καλούμαστε να μετατρέψουμε τους μήνες που έρχονται σε μία γέφυρα, η οποία από την άμυνα για την υγεία θα μας περάσει στην επίθεση προς την πρόοδο. Για να κερδίσουμε, έτσι, τον χρόνο και το έδαφος που χάθηκαν στην υγειονομική καταιγίδα», είπε.

«Ποτέ δεν έκρυψα πως η μάχη για την ζωή θα έχει βαρύ οικονομικό αντίκτυπο. Μιλάμε για μία παγκόσμια οικονομική κρίση, που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και τρεις γενιές» είπε, τονίζοντας ότι «ειδικά για την Ελλάδα, ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερος. Όχι μόνο γιατί η κρίση πλήττει κομβικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Αλλά και γιατί η πανδημία ανέκοψε την πορεία της χώρας σε μία εποχή που έμπαινε ορμητικά σε τροχιά ανάπτυξης».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «στους επισκέπτες μας θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα, που δεν θα σκιάσουν, ωστόσο, ούτε τον λαμπερό μας ήλιο ούτε τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας».

«Όλα ήταν δύσκολα. Πήγαμε όμως καλά. Γι’ αυτό και αισιοδοξώ για την επόμενη μέρα. Γιατί ο στόχος μου παραμένει ένας: Η Ελλάδα να διατηρεί το δικαίωμά της να αλλάζει και να γίνεται όλο και καλύτερη», πρόσθεσε και κατέληξε: «Στην αρχή της γέφυρας που έχουμε να διασχίσουμε, λοιπόν, σας ζητώ να κάνουμε το φετινό καλοκαίρι επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννησης. Με αναπτερωμένη την υπερηφάνεια και την πίστη στις δυνάμεις μας. Κι όπως πάντα, με πυξίδα τον ρεαλισμό και με χάρτη μας το μελετημένο σχέδιο. Και να είστε σίγουροι, μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι».

Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη η δέσμη μέτρων έχει κοινωνική σφραγίδα και αναπτυξιακή εφαρμογή, ενώ κλειδί για την στήριξη της απασχόλησης είναι το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα SURE της Ε.Ε..

Ανάμεσα σε άλλα το πρόγραμμα αναφέρει ότι:

 • Το καθεστώς επιδότησης της απασχόλησης συνεχίζεται για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο. Η επιδότηση θα συνδυάζεται, πλέον, με τη χρηματοδότηση της πραγματικής απασχόλησης.
 • Οι εργοδότες θα μπορούν έως τον Οκτώβριο να προσαρμόζουν το πρόγραμμα και τα ωράρια εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα είναι εξασφαλισμένοι από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με όριο ασφάλειας να είναι ο βασικός μισθός, ενώ παρατείνονται και όλα τα επιδόματα ανεργίας.

Για τη μείωση φόρων

 • Μειώνεται από 24% σε 23% ο ΦΠΑ στα εισιτήρια κάθε τύπου μέσων μαζικής μεταφοράς.
 • Θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού για τους πιο αδύναμους πολίτες
 • Μειώνεται ο ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και θερινά σινεμά.

Για την εστίαση

 • Παρατείνεται για όλο το καλοκαίρι η επιδότηση ενοικίου για τους επαγγελματίες του κλάδου
 • Μειώνεται η προκαταβολή κλάδου και το ακριβές ποσό θα ανακοινωθεί σύντομα ύστερα από μελέτη
 • Οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα

Για την τόνωση της επιχειρηματικότητας

 • Δεύτερη φάση επιστρεπτέας προκαταβολής και επεκτείνεται σε επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις πριν
 • Θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ και κινητοποιείται και το ταμείο Εγγυοδοσίας επιχειρήσεων 7 δισ. μέσα στο 2020.
 • Αναστέλλονται οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν οι επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.

Το πρόγραμμα για κάθε κλάδο εξειδίκευσαν στη συνέχεια οι τέσσερις αρμόδιοι υπουργοί Γιάννης Βρούτσης (Εργασίας), Χρήστος Σταϊκούρας (Οικονομικών), Άδωνις Γεωργιάδης (Ανάπτυξης) και Χάρης Θεοχάρης (Τουρισμού).

Share.

Comments are closed.