Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την επέτειο του ολοκαυτώματος της Δαύλειας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 5 Μαΐου 1943, πραγματοποίησαν ο Δήμος Λεβαδέων και η Κοινότητα Δαύλειας.
Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ.κ. Γεωργίου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Δημητρίου Καλλιαγκάκη, ενώ η φιλόλογος Ιωάννα Ντέμου παρουσίασε το ιστορικό της ημέρας.
Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης η Χορωδία Δαύλειας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημητρίου Καρούζου, προσδίδοντας ιδιαίτερες συγκινησιακές στιγμές στην τελετή.
Ο Δήμαρχος Λεβαδέων, Δημήτρης Καραμάνης στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη διαχρονική αξία της ελευθερίας και στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Ο ελληνικός λαός, από την αρχαιότητα έως σήμερα, έχει συνδέσει την πορεία και την ύπαρξή του με τον αγώνα για την ελευθερία. Η Δαύλεια, τον Μάιο του 1943, προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των μαρτυρικών τόπων που βίωσαν τη βαρβαρότητα του ναζισμού και του φασισμού, πληρώνοντας βαρύ τίμημα στον αγώνα απέναντι στον ολοκληρωτισμό.
Οι εκδηλώσεις μνήμης δεν αποτελούν μόνο έναν ελάχιστο φόρο τιμής προς εκείνους που υπέφεραν και θυσιάστηκαν. Αποτελούν ταυτόχρονα μια ευκαιρία βαθύτερου προβληματισμού και αυτογνωσίας. Μας υπενθυμίζουν το χρέος που έχουμε να υπερασπιζόμαστε καθημερινά την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όπως είπε ο Ανδρέας Κάλβος με αρετή και τόλμη.
Παράλληλα, μας καλούν να αναγνωρίσουμε πως οι σπόροι του φανατισμού, της μισαλλοδοξίας και της απολυταρχικής νοοτροπίας μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε κοινωνία και σε κάθε άνθρωπο, μέσα από μικρές καθημερινές συμπεριφορές και αντιλήψεις. Γι’ αυτό και οφείλουμε, μέσα από την παιδεία, τη μνήμη και τον πολιτισμό, να καλλιεργούμε διαρκώς, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, αξίες όπως η ελευθερία, η ανεκτικότητα, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου που σε μήνυμα της αναφέρει:
“Πριν από 83 χρόνια, οι Ιταλοί κατακτητές, με πρωτοφανή βαρβαρότητα, κατέστρεψαν τη Δαύλεια και δολοφόνησαν άνανδρα αθώους κατοίκους.
Η Δαύλεια συγκαταλέγεται στους μαρτυρικούς τόπους της Βοιωτίας, που πλήρωσαν βαρύ τίμημα στα χρόνια της ναζιστικής Kατοχής και παραμένει έως σήμερα σύμβολο θάρρους, αντίστασης και προσήλωσης στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής προς όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν διαχρονικά για την Ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και την ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.
Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή φανατισμού, αυταρχισμού και μισαλλοδοξίας και διεκδικούμε έναν κόσμο Ειρήνης, Δικαιοσύνης και Αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, την άμεση παύση των επιθετικών πολέμων που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.”