Εκδήλωση μνήμης για όσους έχασαν τη ζωή τους κατά την πυρπόληση των χωριών Θίσβης, Δομβραίνας και Χωστίων, από τα ναζιστικά στρατεύματα της Κατοχής, στις 29 Αυγούστου του 1943, διοργάνωσε ο Δήμος Θηβαίων.
Το πρωί της Κυριακής 9 Οκτωβρίου τελέσθηκε Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Δομβραίνας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γεώργιου.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και χαιρετισμοί.
«Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε εκείνους που χάθηκαν κατά την πυρπόληση των τριών χωριών Θίσβης, Δομβραίνας και Χωστίων από τα ναζιστικά στρατεύματα της Κατοχής. Είναι χρέος μας να τους τιμήσουμε και να διατηρήσουμε τη μνήμη τους αιώνια. Να φροντίσουμε, ώστε η ιστορία τους να μην ξεχαστεί από τις νεότερες γενεές. Στο πρόσωπό τους, τιμούμε όλους τους Έλληνες που γνώρισαν το άγριο πρόσωπο του πολέμου, που αγωνίσθηκαν κατά του φασισμού, όλους εκείνους που θυσιάσθηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Αγαθά εύθραυστα, που πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε. Διότι όπως δείχνουν οι εξελίξεις των ημερών μας, τίποτε δεν είναι δεδομένο», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θηβαίων, Γιώργος Αναστασίου.
Η βουλευτής Γιώτα Πούλου έστειλε μήνυμα κατά του φασισμού:
“Ημέρα μνήμης και τιμής για τα αθώα θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας στο Ολοκαύτωμα στις 29-8-2943, της Δομβραίνας, των Χωστίων και της Θίσβης. Ένα ακόμη βαρύ τίμημα που πλήρωσε η Βοιωτία.
Θα είμαστε πάντα παρόντες μέχρι να δικαιωθούν οι νεκροί μας, για να διαφυλάττουμε τη Δημοκρατία και την Ελευθερία μας και να διατρανώνουμε κάθε φορά: ποτέ ξανά πόλεμοι, ποτέ ξανά Φασισμός.”
Αντίστοιχο ήταν το μήνυμα και του βουλευτή Γιώργου Μουλκιώτη:
“Μια Βοιωτία, κάθε τόπος της, έχει συμμετοχή και ενεργή δράση στον αγώνα της εθνικής αντίστασης κατά των κατακτητών, κατά του ναζισμού και φασισμού.
Αγώνας για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.
Συγκινητική η παρουσία στην εκδήλωση του επιζώντος Μαν. Κωτσογιάννη.
Ο αγώνας για Δημοκρατία και Διαφάνεια, είναι καθημερινός και διαρκής.
Στηρίζουμε την ένταξη των χωριών μας στο Δίκτυο με τις μαρτυρικές πόλεις”.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Γιάννης Σταθάς, ο οποίος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχαστούν οι θυσίες όσων αγωνίσθηκαν ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα της Κατοχής, ενώ αναφέρθηκε και στο ανοικτό ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων.
Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Θανάσης Χρήστου, ενώ ακολούθησε και ομιλία για τα γεγονότα της ναζιστικής θηριωδίας και καταστροφής των τριών χωριών από την αρχαιολόγο και επιμελήτρια του Μουσείου Ναζισμού Διστόμου, Αμαλία Παπαϊωάννου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.