Σάββατο, 16 Ιανουαρίου

Εκδήλωση μνήμης για το Λουκά Miller

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Δήμος Λεβαδέων και ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνος Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Λιβαδειάς και την Ομοσπονδία Αμερικής Καναδά Στερεάς Ελλάδας πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης για τον Λουκά Miller, τον πρώτο Έλληνα γερουσιαστή στο Αμερικανικό Κογκρέσο με καταγωγή από τη Λιβαδειά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδέων και ακολούθησε ομιλία του δικηγόρου – διεθνολόγου . Παναγιώτη Κουφάκη στην αίθουσα “Στέγη Σ. Σταθά” του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδειάς.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων Γιάννης Ταγκαλέγκας στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε αρχικά το Σύλλογο Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνα Στερεάς Ελλάδας για τη συνεργασία του με το Δήμο Λεβαδέων ώστε να διοργανωθεί η εκδήλωση μνήμης για τον Λουκά Miller, ως ελάχιστο δείγμα τιμής προς τον Λιβαδείτη γερουσιαστή που με το έργο και τη δράση του στήριξε έμπρακτα τη χώρα σε δύσκολους καιρούς.

Η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά εξήρε την πρωτοβουλία του Δήμου Λεβαδέων για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, ενώ χαιρετισμό επίσης απηύθυναν η πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνος Στερεάς Ελλάδας  Λαμπρινή Κουφάκη, ο πρώην πρόεδρος της AHEPA HELLAS  Νικόλαος Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδειάς Γιώργος Κωσταγιάννης.

Ο ομιλητής κ. Παναγιώτης Κουφάκης αναφέρθηκε αρχικά στο έντονο ρεύμα φιλελληνισμού, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, ενώ λεπτομερής αναφορά έγινε στη βιογραφία του Λουκά Miller, στο σημαντικό πολιτικό του έργο στις ΗΠΑ, αλλά και στη φιλανθρωπική του δράση για τη στήριξη των Ελλήνων.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Λεβαδέων ευχαρίστησε τον πρώην πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ κ. Παπαδόπουλο για τη δωρεά της Οργάνωσης Ελλήνων Ομογενών Αμερικής το 2015 προς το Δήμο Λεβαδέων για τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης και για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου.  Ζήτησε επίσης, η ομογένεια των ΗΠΑ να σταθεί στο πλευρό της χώρας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, όπως πράττει πάντα όταν η χώρα καλείται να χειριστεί ζωτικής σημασίας εθνικά θέματα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας, της βουλευτού Βοιωτίας Γιώτας Πούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλέξανδρος Μητάς, Αντιδήμαρχοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης.

Share.

Leave A Reply