Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Συμμετοχών, εξασφαλίζει ενεργειακή και επενδυτική σταθερότητα στη χώρα μας μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες ενός συνεχούς μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού, οικονομικού και κατ΄ επέκταση ενεργειακού περιβάλλοντος, καθώς μετά την πανδημία ακολούθησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή μαζί με την πληθωριστική κρίση και τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Μέσα σε αυτή τη ρευστή περίοδο, ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας για την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας, καθώς μέσα από το επενδυτικό του πρόγραμμα, ύψους 5 δις. ευρώ μέχρι το 2030, συμβάλλει τα μέγιστα προκειμένου να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος την πράσινης μετάβασης και ταυτόχρονα να καταστεί η Ελλάδα ηγέτιδα ενεργειακή δύναμη στο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αξιοποιώντας καθημερινά κάθε πόρο που έχει στη διάθεσή του, ο Διαχειριστής υλοποιεί αποτελεσματικά σημαντικά έργα, που διασφαλίζουν την ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδας και επιλύουν ταυτόχρονα το ζήτημα της ενεργειακής απομόνωσης των νησιών.
Μέσα από αυτή τη στρατηγική, ο ΑΔΜΗΕ εξασφαλίζει φθηνή και καθαρή ενέργεια για τους καταναλωτές και ταυτόχρονα σχεδιάζει νέα έργα που αφορούν τις «πράσινες» υποδομές, την αναβάθμιση του Συστήματος και την επέκταση των διεθνών διασυνδέσεων.
Η ενεργειακή απομόνωση της νησιωτικής Ελλάδας φτάνει στο τέλος της.
Με στοχευμένα έργα, που περιέχονται στον στρατηγικό σχεδιασμό του, ο ΑΔΜΗΕ σκοπεύει να τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της νησιωτικής Ελλάδας, δίνοντας λύση σε μια σειρά προβλημάτων που ταλάνιζαν τους καταναλωτές στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Εντός του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, καθώς το έργο υλοποιείται εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, ενώ μετά την πόντιση του συνόλου των υποβρυχίων καλωδίων, συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες και στο χερσαίο τμήμα του έργου. Με την ολοκλήρωση της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής όφελος δεν θα έχουν μόνο οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, διότι πέρα από το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα περιοριστούν δραστικά, σε βάθος χρόνου, οι χρεώσεις ΥΚΩ.
Παράλληλα, το 2024 θα ολοκληρωθεί και η τελευταία φάση της ηλεκτρικής διασύνδεση των Κυκλάδων, που αφορά τη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου, με το πρώτο σκέλος να είναι ήδη σε φάση κατασκευής και ολοκλήρωσης εντός του 2023.
Το συγκεκριμένο έργο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων λόγω της αυξημένης μεταφορικής ικανότητας, δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης μονάδων στα νησιά, συνολικής ισχύος 332 MW.
Την ίδια στιγμή, θα επιλύσει σημαντικά ζητήματα όπως:
το μεταβλητό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της χρήσης πετρελαίου στους σταθμούς παραγωγής, το μεγάλο ετήσιο ρυθμό αύξησης του φορτίου των νησιών και τα προβλήματα ευστάθειας που δημιουργούνται από τη διείσδυση των ΑΠΕ.
Τέλος, με μια σειρά σημαντικών έργων που ανέρχονται στα 2 δις. ευρώ, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου θα έχουν συνδεθεί στο Σύστημα Υψηλής Τάσης έως το 2029. Ενώ, στο Ιόνιο Πέλαγος, ο Διαχειριστής εντείνει τις προσπάθειές του, προκειμένου να αναβαθμιστούν και να εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες υποδομές του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Ο σχεδιασμός στην ηπειρωτική Ελλάδα
Το πεδίο ενεργειών του ΑΔΜΗΕ δεν εξαντλείται μόνο στη νησιωτική Ελλάδα, αλλά επεκτείνεται και σε έργα που αφορούν το ηπειρωτικό Δίκτυο.
Αρχικά, στην Πελοπόννησο, ο Όμιλος ολοκλήρωσε το τελευταίο τμήμα της διασύνδεσης του ΚΥΤ Μεγαλόπολης με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Αχελώου–Διστόμου, βάζοντας το σε λειτουργία τον Μάιο του 2023. Την ίδια στιγμή, ολοκληρώθηκε το υποέργο της Γραμμής Μεταφοράς 400 Kv, το οποίο θα συνδέει το υφιστάμενο ΚΥΤ Μεγαλόπολης με το νέο ΚΥΤ Κορίνθου, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του υποέργου της Γραμμής Μεταφορά που θα συνδέσει το ΚΥΤ Κορίνθου με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η επέκταση του Συστήματος των 400 kV θα αυξήσει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Πελοπόννησο, αποσυμφορίζοντας τα κορεσμένα δίκτυα της περιοχής και ενισχύοντας την ευστάθεια των τάσεων για το σύνολο του Νοτίου Συστήματος.
Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής του νέου ΚΥΤ Κουμουνδούρου, τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο ΚΥΤ υπαίθριου τύπου. Η υλοποίηση του νέου ΚΥΤ Κουμουνδούρου θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση του Ανατολικού Διαδρόμου 400 kV Πελοποννήσου, θα αποτελέσει το τερματικό της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα και θα ενισχύσει την τροφοδοτική αξιοπιστία των φορτίων στην Αττική. Η πλήρης ολοκλήρωση του αναβαθμισμένου ΚΥΤ
αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026.
Οι διεθνείς διασυνδέσεις και το «άνοιγμα» νέων ενεργειακών διαδρόμων στο επίκεντρο
Ο ΑΔΜΗΕ έχει ως βασική προτεραιότητα την αύξηση της διασυνδεσιμότητας του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) με τις γειτονικές χώρες, με απώτερο σκοπό την επίτευξη του εθνικού στόχου, που είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια χώρα καθαρό εξαγωγέα πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενη τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη γεωγραφική της θέση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Διαχειριστής συνεργάζεται απρόσκοπτα με τους γειτονικούς διαχειριστές, με την προοπτική
ολοκλήρωσης των έργων έως το 2030, έτος το οποίο αναμένεται το ποσοστό διασυνδεσιμότητας να φτάσει στο 16,8%.
Με βάση τα παραπάνω, τέθηκε σε λειτουργία, τον Ιούνιο του 2023, η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, η οποία αυξάνει σημαντικά το περιθώριο ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες σκοπιμότητας για τη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας και σχεδιάζονται νέες διασυνδέσεις με την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Επίσης, ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ, η Elica S.A. και ο αντίστοιχος διαχειριστής της Αιγύπτου, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου και προχωρούν οι συζητήσεις για επενδυτική συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ κατά 33,3% στην εταιρεία GREGY – Green Energy Interconnector, η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου.
Στις 6 Οκτωβρίου, ο ΑΔΜΗΕ και η EuroAsia Interconnector Limited, φορέας υλοποίησης της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ανακοίνωσαν από κοινού την επίτευξη συμφωνίας για τον ορισμό του ΑΔΜΗΕ ως Φορέα Υλοποίησης και Project Promoter του διασυνδετικού έργου, διασφαλίζοντας την τεχνική και χρηματοδοτική επάρκεια του εγχειρήματος.
Η παρουσία του Διαχειριστή στη Βοιωτία
Μέσω του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στο Δίστομο, ο Διαχειριστής θα συνδέσει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με την υπάρχουσα Γραμμή Μεταφοράς 400 Kv Αχελώου – Διστόμου, που υπάγεται στην ολοκλήρωση του Δυτικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο, ένα έργο με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ.
Το Σύστημα στην περιοχή της Βοιωτίας εμφανίζεται «κορεσμένο» σε κάποιες περιοχές του νομού, προς επίλυση αυτού του προβλήματος και για την δυνατότητα σύνδεσης των νέων αδειοδοτημένων έργων ΑΠΕ που σχεδιάζονται, ο Διαχειριστής έχει ως στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση του ΚΥΤ Θίσβης, ενώ υπάρχει διαβούλευση για την κατασκευή νέου ΚΥΤ επί της Γραμμής Μεταφοράς Αχελώος – Δίστομο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες διασύνδεσης των υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών στην περιοχή.
Με αυτόν τον τρόπο και με αγαστή συνεργασία με τοπικούς και επιχειρηματικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής, ο ΑΔΜΗΕ επιχειρεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της βοιωτικής γης μέσω των ΑΠΕ, καθώς η Βοιωτία χαρακτηρίζεται από μεγάλη ικανότητα παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους
Στα Οικονομικά Αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, ο ΑΔΜΗΕ κατέγραψε πλήρη αποκατάσταση των οικονομικών του μεγεθών, με τα Έσοδα να ανέρχονται στα 189 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 37,5%.
Την ίδια στιγμή ο Όμιλος υλοποιεί το επενδυτικό του πρόγραμμα, με πυξίδα την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ταυτόχρονη μεγιστοποίηση του οφέλους προς τους καταναλωτές. Έτσι, οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν φθηνότερη ενέργεια, λόγω της μείωσης των ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος, καθαρότερη ενέργεια, καθώς η ηλεκτροπαραγωγή δεν θα γίνεται πλέον με ορυκτά καύσιμα, ενώ δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες.
Παράλληλα, στόχευση του Ομίλου είναι να επεκτείνει τις δραστηριότητες του στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας για την κάλυψη αναγκών μεγάλης κλίμακας και δικτύου, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο κ. Γιάννης Καράμπελας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε., σε πρόσφατη συνέντευξη του στο διεθνούς φήμης περιοδικό “TIME.”
Ο ρόλος της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
Η ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ – ADMIE HOLDING συστάθηκε το 2017, στα πλαίσια του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.
Η εταιρεία κατέχει το 51% της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και έχει ως βασικό στόχο την προαγωγή του έργου της Συγγενούς εταιρείας στους μετόχους της και στην ευρύτερη επενδυτική κοινότητα.
Η ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ είναι εισηγμένη εταιρεία στην Κύρια Αγορά, στον δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών και διαπραγματεύεται στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Η Εταιρεία, έχοντας ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο το 51% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και με κεφαλαιοποίηση 448 εκατομμύρια ευρώ, διένυμε μέρισμα 0,058 ανά μετοχή, επιστρέφοντας στους μετόχους της την εμπιστοσύνη που της δείχνουν.