Επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, πραγματοποίησε την Παρασκευή 8/12, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.
Συνοδευόταν από το βουλευτής Φθιώτιδας και τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιάννη Σαρακιώτη και τη βουλευτή Βοιωτίας και τομεάρχη Εσωτερικών, Γιώτα Πούλου.
Συνομίλησε με εργαζόμενους, οι οποίοι του εξέφρασαν την ανησυχία και την αγωνία τους καθώς σε λίγες ημέρες η σύμβασή τους λήγει, με το εργοστάσιο να παραμένει κλειστό τους τελευταίους μήνες.
Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα βρίσκεται στο πλευρό τους. «Είστε ο ορισμός του μόχθου» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η κατάσταση που ζείτε είναι απαξίωση και δεν τη δικαιούστε».
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για απαξίωση μιας ιστορικής βιομηχανίας, «μιας βιομηχανίας με προϊόντα εξαγωγικού χαρακτήρα, μιας βαριάς βιομηχανίας που θα μπορούσε να βάλει την Ελλάδα στο χάρτη της Ευρώπης».
Παράλληλα μίλησε για την απαξίωση τουλάχιστον 500 οικογενειών που δυστυχώς, όπως είπε, «θα περάσουν μαύρα Χριστούγεννα. «Δεν υπάρχει σχέδιο άμεσης επαναλειτουργίας της μονάδας, δεν ξέρω καν εάν υπάρχει μελέτη από το μελλοντικό ιδιοκτήτη ή από την κυβέρνηση τι μέλλει γενέσθαι» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσθέτοντας πως το «λιγότερο που αρμόζει στους εργαζομένους είναι η διαφάνεια, να ξέρουν τι τους περιμένει την επόμενη μέρα».
Ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει πρόταση για την επέκταση της σύμβασης των εργαζομένων, για τουλάχιστον 12 μήνες ακόμα. «Από εκεί και πέρα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο η ΛΑΡΚΟ να προσφέρει και πάλι στη βιομηχανία και να γίνει κερδοφόρα, οι άνθρωποι θέλουν να δουλέψουν, η επιχείρηση μπορεί να αποδώσει, είναι στα χέρια της κυβέρνησης επιτέλους να βρει τις λύσεις και βάλει και τον ιδιώτη και τους εργαζόμενους στο ίδιο τραπέζι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προ ημερών ο Στέφανος Κασσελάκης είχε συναντηθεί με το Δ.Σ των εργαζομένων δηλώνοντας ότι:
«Η ευθύνη της κατάρρευσης της ΛΑΡΚΟ φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ, οι υπουργοί της οποίας αρχικά απαξίωσαν την εταιρεία και λοιδόρησαν τους εργαζόμενους, ενώ τώρα τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία και στην έξωση από τα σπίτια τους’.
Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και μετά την ψήφιση, το Φεβρουάριο του 2020 από τη ΝΔ, της τροπολογίας με την οποία αυτή τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και ξεκίνησαν οι διαδικασίες πώλησής της.
Από την 1η Αυγούστου του 2022 στο εργοστάσιο της εταιρείας σταμάτησε κάθε παραγωγική δραστηριότητα παρά το γεγονός ότι η τιμή του νικελίου είναι πλέον σταθερά σε υψηλά επίπεδα και ουσιαστικά έχουν σταματήσει ακόμη και οι εργασίες συντήρησης με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σήμερα εικόνα κατάρρευσης με τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων να τίθεται σε διαρκή κίνδυνο.