Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου

Έρχεται ψυχρή εισβολή σε όλη τη Στερεά Ελλάδα

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η ΕΜΥ, θέτει σε ετοιμότητα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και τις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με το δελτίο, από τη νύχτα της Τρίτης μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης, προβλέπονται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ημιορεινά της βόρειας χώρας και στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς, ισχυρές βροχές ή καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και παγετός.

Η μεταβολή του καιρού προβλέπεται να επηρεάσει την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα:

 Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (05-02-2020) στα ορεινά-ημιορεινά της κεντρικής Στερεάς. Από το μεσημέρι βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής χώρας, (ορεινή ζώνη, υψόμετρο άνω των 900μ.).

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά διαστήματα στις προαναφερθείσες περιοχές ενώ παράλληλα  αναμένεται να σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές , καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς πρόσκαιρα από το απόγευμα και σε πεδινές περιοχές) στην κεντρική, την  ανατολική Στερεά,  και την Εύβοια όπου θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές,(πεδινή ζώνη, υψόμετρο από 0-300μ.) .

Πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα εκδηλωθούν:

Την Τετάρτη από  δυτικές νοτιοδυτικές  διευθύνσεις με  ένταση  7 και  στα πελάγη  8 μποφόρ που γρήγορα (από τις πρωινές ώρες) στα δυτικά,  κεντρικά  και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και στο Ιόνιο θα φθάσουν τοπικά έως 9  μποφόρ.
Την Πέμπτη  αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και βαθμιαία έως το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων 7 και στα πελάγη έως 8 μποφόρ.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, θα επηρεάσουν την Τετάρτη από τις πρώτες πρωινές ώρες και έως το  μεσημέρι τη δυτική Στερεά. 

Παγετός θα σημειωθεί την Πέμπτη στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Στη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κακοκαιρία, προχώρησε η Νέα Οδός. Η εταιρεία διαχειρίζεται την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας (ΑΘΕ) και την Ιόνια Οδό. «Η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων», αναφέρει η διαχειρίστρια εταιρεία, καλώντας παράλληλα τους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των εντόνων φαινομένων.

Αν πρέπει να ταξιδέψουν, η Νέα Οδός συμβουλεύει τους πολίτες:

 • Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας.
 • Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε.(Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια Φθιώτιδας) μπορούν να καλούν στο 22950 26900.
 • Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για την Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα) μπορούν να καλούν στο 2641 306 306 (καθημερινά και Σάββατο από τις 08:00 έως τις 20:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00).
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.
 • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075, αναφορικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες η Νέα Οδός συμβουλεύει:
  • Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
  • Η ταχύτητα με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ./ώρα.
  • Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.
  • Καταλήγοντας, η Νέα Οδός τονίζει ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του και πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. 

Το Τμήμα  Πολιτικής  Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας  Βοιωτίας  έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς  και  τους Δήμους,  ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα επιπτώσεις από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

 •        Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των έντονων καιρικών συνθηκών, οι πολίτες μπορούν να αποταθούν στο Τηλέφωνο Εκτάκτων Αναγκών (22610 – 29036, 24ωρου  λειτουργίας), καθώς και στην ιστοσελίδα  (tpp-vio@pste.gov.gr) του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

   

Share.

Leave A Reply