Σάββατο, 16 Ιανουαρίου

Ερώτηση “βόμβα” Σωτηρόπουλου για την κατασκευή τον κόμβων στη Βοιωτία

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με επίκαιρη ερώτηση προς τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, ενόψει του αυριανού Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Βοιωτίας Κώστας  Σωτηρόπουλος ζητάει απαντήσεις, σε καυτά ερωτήματα για την κατασκευή έργων οδικής ασφάλειας στο νομό.

Κάνει λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου από τις οποίες, όπως υποστηρίζει, προέκυψε ζημία 650.000 ευρώ για το Δημόσιο. 

 Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ                                                                                     

 

ΘΕΜΑ: ΚΟΣΤΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΟ ΘΗΒΑΣ – ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ – ΛΑΜΙΑΣ», Υποέργο: ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΟ ΘΗΒΑΣ – ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ – ΛΑΜΙΑΣ, ΤΜΗΜΑ ΘΗΒΑ – ΛΙΒΑΔΕΙΑ – ΟΡΙΑ ΝΟΜΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ» (ME A/A ΕΣΗΔΗΣ 74778) Προϋπολογισμού 3.500.000 € (με αναθεώρηση και ΦΠΑ).

 Το έργο του θέματος δημοπρατήθηκε στις 27/7/2018.

 1. Μειοδότρια αναδείχτηκε η ΕΡΓΟΔΟΜΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ με έκπτωση 70,14%.
 2. Με βάση την διακήρυξη, η προσφορά του μειοδότη είχε δεσμευτική ισχύ 9 μηνών.
 3. Στον διαγωνισμό δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση και δεν υπήρξε καμία απολύτως  εξωγενής αιτία καθυστέρησης της διαδικασίας.
 4. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διαβίβασε τον φάκελο του διαγωνισμού για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 19/4/2019, εννέα μήνες μετά την ημερομηνία δημοπράτησης.
 5. Στις 13/5/2019 το Ελεγκτικό Συνέδριο απάντησε ότι δεν κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης.
 6. Η πρόσκληση στον μειοδότη για υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 15/5/2019, δέκα μήνες μετά την ημερομηνία δημοπράτησης.
 7. Στις 24/5/2019 η ΕΡΓΟΔΟΜΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ απάντησε ότι δεν προσέρχεται για την υπογραφή της σύμβασης, λόγω της λήξης της ισχύος της προσφοράς της.
 8. Στις 7/6/2019 η δεύτερη κατά σειρά μειοδοσίας ΕΡΓΟΡΟΗ ΑΕ, η οποία είχε προσφέρει έκπτωση 64,61%, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την παράταση της ισχύος της προσφοράς της και δεν επιθυμεί να κατασκευάσει το έργο.
 9. Τελικά, η σύμβαση κατασκευής του έργου υπογράφηκε στις 17/12/2019, 17 μήνες μετά την ημερομηνία δημοπράτησης, με ανάδοχο την ΟΔΟΣ ΑΤΕ και έκπτωση 51,54%.
 10. Από την διαφορά των εκπτώσεων του αρχικού μειοδότη και του τελικού αναδόχου, προκύπτει διαφορά 651.000€, η οποία αποτελεί ζημία του Δημοσίου.
 11. Κατά την έναρξη των εργασιών του έργου, στις 15/1/2020, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, επισκέφθηκε το έργο και φωτογραφήθηκε επί τόπου με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας ΕΡΓΟΔΟΜΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, η οποία είχε αρνηθεί σε προηγούμενο στάδιο να κατασκευάσει το έργο. 

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης: 

 1. Ποιος ευθύνεται για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από της οποίες προέκυψε τεράστια οικονομική ζημιά του Δημοσίου;
 2. Γιατί δεν επαναδημοπρατήθηκε το έργο, αλλά αντίθετα η υπογραφή της σύμβασης προχώρησε με καταφανώς ασύμφορο τίμημα;
 3. Θα διερευνηθεί τυχόν ύπαρξη σχετικών ποινικών ευθυνών αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων με διαβίβαση του φακέλου του έργου στον εισαγγελέα;
 4. Ποια εταιρεία εκτελεί τελικά το έργο; Η ΕΡΓΟΔΟΜΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ή η ΟΔΟΣ ΑΤΕ;

 

Συνημμένα η 4119/185922/19-8-2019 εισήγηση έγκρισης του Πρακτικού ΙΙΙ του διαγωνισμού, όπου φαίνεται αναλυτικά το ιστορικό του έργου και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις των ενεργειών των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Οικονομικής Επιτροπής στον χειρισμό του θέματος.

 

Για την Παράταξη «Πατρίδα μας η Στερεά»

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος

 

Share.

Leave A Reply