Τετάρτη, 14 Απριλίου

Εξάρθρωση σπείρας που έκλεβε σούπερ μάρκετ και στη Βοιωτία-Έδεναν τα θύματα τους με tire up

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τέλος στην δράση εγκληματικής ομάδας αποτελούμενης από δέκα άτομα που πραγματοποιούσε κλοπές και ληστείες σε Εύβοια, Βοιωτία και Αττική, έβαλαν αστυνομικοί του τμήματος ασφαλείας Χαλκίδας. Ύστερα από πολύμηνη έρευνα, διακριβώθηκε πλήρως η δράση της σπείρας, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας ληστειών, κλοπών και αποπειρών κλοπών, κυρίως σε εταιρείες και καταστήματα super market.

Ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία των δέκα μελών της σπείρας και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, εμπρησμών οχημάτων και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Όπως διακριβώθηκε, οι δράστες, είχαν συγκροτήσει, το διάστημα από την 19-08-2017, έως την 29-09-2018, δομημένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση, σκοπός της οποίας ήταν η διάπραξη ληστειών και κλοπών, από επιχειρήσεις και καταστήματα σε Εύβοια, Βοιωτία και Αττική, έχοντας ως ορμητήριο περιοχή της Αττικής.

Όπως διαπιστώθηκε δρούσαν, κατά περίπτωση, από δύο έως έξι άτομα, ενώ φρόντιζαν να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, με κουκούλες τύπου «full face».

Παραβίαζαν εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και καταστημάτων και στη συνέχεια προέβαιναν στην αφαίρεση χρηματοκιβωτίων, χρηματικών ποσών, τιμαλφών και ηλεκτρονικών συσκευών από το εσωτερικό τους.

Συνήθως, έφεραν μαζί τους πυροβόλα όπλα, μεταλλικές ράβδους και βαριοπούλες, που χρησιμοποιούσαν αφενός μεν για να παραβιάζουν θύρες ή υαλοπίνακες των επιχειρήσεων, αφετέρου δε για να απειλήσουν τυχόν υπαλλήλους εταιρειών παροχής υπηρεσιών φύλαξης.

Τους  υπαλλήλους, συνήθως ακινητοποιούσαν με την χρήση σωματικής βίας, ενώ ακολούθως δέσμευαν αυτούς με τη χρήση tire up (δεματικά καλωδίων).

Για την επίτευξη της εξακολουθητικής δράσης τους, τα μέλη της σπείρας αφαιρούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα από διάφορες περιοχές της Αττικής, τα οποία χρησιμοποιούσαν τόσο για τις μετακινήσεις τους στους υποψήφιους «στόχους» τους, όσο και για την διαφυγή τους.

Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση των εγκληματικών τους ενεργειών, εγκατέλειπαν τα κλεμμένα οχήματα σε ερημικές τοποθεσίες, καταστρέφοντας τα περισσότερα από αυτά ολοσχερώς, με την πρόκληση πυρκαγιάς.

Αναλυτικότερα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενέχονται, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, στη διάπραξη:

(6) ληστειών

 • (3) ληστείες σε εταιρείες περιοχών της Εύβοιας,
 • ληστεία σε εταιρεία περιοχής της Βοιωτίας,
 • ληστεία σε κατάστημα super market περιοχής της Εύβοιας, καθώς και
 • ληστεία σε βάρος ατόμων, τα οποία είχαν σταθμεύσει προσωρινά το όχημά τους, σε περιοχή της Αττικής. 

(9) κλοπών

 (2) κλοπές από εταιρείες περιοχών της Βοιωτίας,

 • κλοπή  από εταιρεία περιοχής της Εύβοιας,
 • κλοπή  από εταιρεία περιοχής της Αττικής,
 • (3) κλοπές από καταστήματα super market περιοχών της Εύβοιας,
 • κλοπή από κατάστημα πρατηρίου άρτου της Εύβοιας, καθώς και
 • κλοπή από κατάστημα πλυντηρίου αυτοκινήτων της Εύβοιας.

(5) αποπειρών κλοπών

 • απόπειρα κλοπής από εταιρεία περιοχής της Βοιωτίας,
 • απόπειρα κλοπής από κατάστημα super market περιοχής της Βοιωτίας,
 • απόπειρα κλοπής από κατάστημα super market περιοχής της Αττικής,
 • (2) απόπειρες κλοπών σε Α.Τ.Μ. τραπεζών, τα οποία ήταν εγκατεστημένα σε προσόψεις καταστημάτων super market περιοχών της Εύβοιας.

Επιπλέον, τα μέλη της σπείρας, ενέχονται στη διάπραξη συνολικά οκτώ (8) κλοπών οχημάτων και συγκεκριμένα (2) οχημάτων από εταιρείες περιοχών της Εύβοιας, καθώς και (6) οχημάτων από περιοχές της Αττικής, που χρησιμοποίησαν για την διευκόλυνση της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Τα ανωτέρω (6) οχήματα εγκατέλειψαν ακολούθως σε περιοχές της Εύβοιας, ενώ σε (5) εξ αυτών προκάλεσαν εμπρησμό, καταστρέφοντάς τα ολοσχερώς, για να «εξαφανίσουν» τα ίχνη τους.

Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη και εξακολουθητική δράση τους, περιλαμβάνει κυρίως χρηματοκιβώτια εταιρειών (τα περισσότερα από τα οποία ήταν κενά περιεχομένου ή περιείχαν μόνο έγγραφα), χρηματικά ποσά, ηλεκτρονικές συσκευές και κοσμήματα.

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2018, η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα είχε αποδομηθεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς τότε είχαν συλληφθεί οκτώ (8) μέλη της

Share.

Comments are closed.