Τετάρτη, 21 Απριλίου

“Φόβοι για νέα Βηρυτό στη Βοιωτία”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επίκαιρη ερώτηση, προς τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, σχετικά με  δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ της  Κυριακής 28/3/21 με τίτλο “Φόβοι για νέα Βηρυτό στη Βοιωτία”, κατέθεσε η παράταξη “Πατρίδα μας η Στερεά”, στην αυριανή συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου.

Εισηγητής θα είναι ο περιφερειακός σύμβουλος Βοιωτίας Κώστας Σωτηρόπουλος και στη σχετική ερώτηση αναφέρονται τα κάτωθι:

Πόρισμα που κατατέθηκε στις ανακριτικές αρχές, έπειτα από δικαστική παραγγελία, κάνει λόγο για το ενδεχόμενο σοβαρής φονικής έκρηξης, παρόμοια με αυτή στη Βηρυτό, στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στη Τανάγρα.

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη που διενέργησε πραγματογνώμονας, διορισμένος από το δικαστήριο, διαπιστώθηκε ο κίνδυνος καταστροφική έκρηξης σε εταιρεία παραγωγής και αποθήκευσης 2.600 τόνων νιτρικού αμμωνίου και 300 τόνων εκρηκτικών, εξ αιτίας των πλημμελών μέτρων ασφαλείας και της μη τήρησης της απαραίτητης απόστασης μεταξύ των κτιρίων με τα επικίνδυνα εκρηκτικά.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας υποστηρίζουν πως οι αναφορές αυτές δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα κάνοντας λόγο για «παιχνίδια σκοπιμοτήτων γύρω από την παραγωγή και αποθήκευση εκρηκτικών στην Ελλάδα».

Η εν λόγω έκθεση, η οποία έχει έκταση 134 σελίδων, ολοκληρώθηκε με παραγγελία της Εισαγγελίας Θήβας, από ειδικό πραγματογνώμονα με ειδικότητα του χημικού-μηχανικού, ύστερα από μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν το έτος 2019, σχετικά με ζητήματα ασφαλείας στην αποθήκη που βρίσκεται στη Τανάγρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση του πραγματογνώμονα εμπεριέχει αυτοψίες, φωτογραφίες, σχέδια αλλά και μετρήσεις από τον χώρο. Το πόρισμα υπογραμμίζει πως η εγκατάσταση παραβιάζει τους κανόνες ελάχιστων αποστάσεων μεταξύ των χώρων αποθήκευσης, όπως αυτές ορίζονται από τη ΚΥΑ 3329/89. Ακόμη, φαίνεται – σύμφωνα με το πόρισμα, πως η πρέπουσα απόσταση ασφαλείας μεταξύ των δύο αποθηκών νιτρικού αμμωνίου θα έπρεπε να είναι 400 μέτρα, ενώ η απόσταση τους στις εγκαταστάσεις στη Τανάγρα είναι μόλις 50 μέτρα. Παράλληλα, η απόσταση μεταξύ μιας αποθήκης που έχει νιτρικό αμμώνιο και μίας άλλης με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, πρέπει να είναι 147,4 μέτρα, ενώ στη περίπτωση της εγκατάστασης στη Τανάγρα είναι μόλις 59 μέτρα.

Επιπροσθέτως το πόρισμα κάνει λόγο για παράνομους χαρακτηρισμούς των κτιρίων, ώστε να δικαιολογηθούν οι παραπάνω μικρές αποστάσεις, τόσο και για το υλικό που αποθηκεύουν. Ακόμη, τονίζεται στο πόρισμα πως η απόσταση της εταιρείας με γειτονικούς οικισμούς είναι επικίνδυνη. Σημειωτέον πως η απόσταση της περίφραξης της εγκατάστασης από την Τανάγρα είναι 1.370 μ., ενώ θα έπρεπε να είναι 6.000 μ. Φαίνεται πως τόσο οικισμοί του Σχηματαρίου αλλά και της γύρω περιοχής βρίσκονται εντός της επικίνδυνης εκρηκτικής ζώνης. Επιπλέον, το πόρισμα αναφέρει πως η απόσταση της περίφραξης της εγκατάστασης από επαρχιακό δρόμο της περιοχής είναι 721 μέτρα, ενώ στη πραγματικότητα η πρέπουσα απόσταση είναι στα 2.400 μέτρα.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση αριθμού 416, αποφάσισε την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021, την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου.

Αναζητώντας περαιτέρω στοιχεία στο διαδίκτυο, διαπιστώνουμε  πως αντίστοιχα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ από κανάλια Πανελλαδικής εμβέλειας είχαν αναδείξει το θέμα και πριν ένα χρόνο.  Η επιχείρηση από την πλευρά της με σχετική δημόσια απάντηση προς την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (7-8-20) έκανε λόγο για υποκινούμενες αναφορές κατοίκων από ανταγωνίστρια εταιρεία, η οποία βάλει κατά αδειών λειτουργίας αδειών που έχουν εκδοθεί προ 15 ετίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, η νομιμότητα λειτουργίας της μονάδας βεβαιώνεται στο υπ αριθμ. 2197/20-6-19 έγγραφο της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Βοιωτίας, σε επιστολή του Δήμου Τανάγρας καθώς και σε έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος όπου δεν διατυπώθηκε καμία παρατήρηση κατόπιν σχετικής έκθεσης αυτοψίας. Βρίσκεται δε μακριά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς τριγύρω να υπάρχουν άλλες εγκαταστάσεις, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Ερωτάται :

  1. Σε ποιες ενέργειες προέβη η Περιφερειακή Αρχή κατόπιν των αρχικών δημοσιευμάτων μέχρι σήμερα;
  2. Τι ακριβώς ισχύει τελικά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ;

Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να έχουμε και εγγράφως την απάντηση της ΠΑ και των αρμόδιων υπηρεσιών.

Share.

Comments are closed.