Μνήμη, παράδοση και γεύση, «συναντήθηκαν» στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζαγαρά της Λιβαδειάς, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου.
Τιμώμενο πρόσωπο ήταν η διάσημη σεφ Ντίνα Νικολάου, με καταγωγή από την Κυρτώνη, της γειτονικής Λοκρίδας. Η πρέσβειρα της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι μίλησε με θέμα “Η Ρουμελιώτικη Κουζίνα στο Παρίσι” και δοκίμασε τοπικά προϊόντα από παραγωγούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση, εκθέτοντας τα προϊόντα τους, όπως είχε ζητήσει η κ. Νικολάου.
Στη σύντομη ομιλία της η κ. Νικολάου, τόνισε την αναγκαιότητα της στήριξης, προβολής και διάδοσης του πλούτου της ελληνικής τοπικής παραγωγής και ανέλυσε την εμπειρία της, από την προσπάθειά της εδώ και χρόνια, να κάνει γνωστές τις μοναδικές αυθεντικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, βασισμένες πάντα, σε παραδοσιακά προϊόντα μικρών παραγωγών, στην ιδιαιτέρως απαιτητική και ανταγωνιστική αγορά της Γαλλίας.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ξένια Σπάτα, σημείωσε ότι στόχος του Συλλόγου είναι να συνδυάζει την παράδοση με την αγάπη για τον τόπο μας σε σύζευξη με την καινοτομία και την εξέλιξη.
Επιστέγασμα της όλης βραδιάς, στάθηκε η παρουσία των εκθετών – επιχειρηματιών, με τοπικά προϊόντα της βοιωτικής γης, οι οποίοι ήταν:
• GoutzaniNut (Αχιλλέας Γκουτζάνης)
• Isostevia (Αντώνης Παναγώτας )
• «Κελάρια Παρνασσού» (Κωνσταντίνος Ντουρντουρέκας )
• Κοιν.Σ.Επ. « ΕΡΚΥΝΑ »
• Μέλι «Μελωδός» (Νίκος Μακρής)
• Ποτοποιία Νικολάου
• «Ορφευς» , Κτηνοτροφική Συνεταιριστική Επιχείρηση
Στην εκδήλωση που στήριξαν το Επιμελητήριο Βοιωτίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς, παραβρέθηκαν αιρετοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και πλήθος κόσμου.