Σάββατο, 23 Ιανουαρίου

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς παρουσιάζει την ταινία “Ο Ηλίθιος”.

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς συνεχίζει τις προβολές της, με την ταινία “Ο Ηλίθιος”, τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στον κινηματογράφο “Φίλιππος”.

Ο ΗΛΙΘΙΟΣ 

ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΙ ΜΠΙΚΟΦ

  «Μπορεί η ηθική ενός τίμιου άνδρα να αλλάξει μια διεφθαρμένη κοινωνία ή θα τον πουν ηλίθιο»;

Ένας υδραυλικός, ο αθώος και ιδεαλιστής Ντίμα αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του μελετώντας για να γίνει μηχανικός. Ένα βράδυ πηγαίνοντας σε μια εργατική πολυκατοικία για μια διαρροή αντιλαμβάνεται ότι το πολυώροφο κτίριο όπου στοιβάζονται δεκάδες οικογένειες  πρέπει να εκκενωθεί γιατί υπάρχει άμεσος κίνδυνος να καταρρεύσει. Τρέχει να ειδοποιήσει τη Δήμαρχο και τις δημοτικές αρχές, όμως καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Ο Ντίμα περνάει όλη τη νύχτα κυνηγώντας τους διεφθαρμένους τοπικούς αξιωματούχους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει εκείνους που η καλή κοινωνία έχει αποφασίσει να ξεχάσει.

Η δεύτερη μεγάλου μήκους του Γιούρι Μπίκοφ τον καθιερώνει ως ένα από τα μεγάλα νέα ονόματα του Ρωσικού, αλλά και του παγκόσμιου σινεμά, σε ένα σκληρό δράμα με πολιτικές αιχμές, γεμάτο ανατροπές που καθηλώνουν μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που η ταινία έχει εν μέρει χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας ο σκηνοθέτης δεν κάνει κανένα συμβιβασμό ως προς την απεικόνιση της πατρίδας του. Ο ίδιος ο Ρώσος Υπουργός Πολιτισμού έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά από ταινίες όπως Ο Ηλίθιος και  Λεβιάθαν θα σταματήσει να χρηματοδοτεί σχέδια παραγωγής που παρουσιάζουν αρνητική εικόνα για τη Ρωσία.

Ρωσία 2014, 116’

Παγκόσμια Πρεμιέρα: Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, Αύγουστος 2014

Βραβεία

  • Best Actor Award (Artem Bystrov) – Locarno International Film Festival 2014,
  • Ecumenical Jury Prize for Humanism  – Locarno IFF 2014,
  • First Prize & Special Mention of the Junior Jury – Locarno IFF 2014
  • Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου – Sochi Film Festival 2014
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Les Arcs Film Festival 2014
  • Βραβείο Διεύθυνσης Φωτογραφίας – Les Arcs Film Festival
  • Βραβείο Επιτροπής Νεότητας – Les Arcs Film Festival
Share.

Leave A Reply