Σάββατο, 8 Μαΐου

Ημερίδα του Δ. Λεβαδέων για τις ΑΠΕ

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα  “Νομοθετικές Εξελίξεις και Επενδυτικές Προοπτικές για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – ΑΠΕ” διοργάνωσε ο Δήμος Λεβαδέων.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα θέματα  :

«Πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις που αφορούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)-Ενεργειακές Κοινότητες»,  με ομιλητή το Λιβαδείτη Δικηγόρο  Νικόλαο Πίτσο, Διδάκτωρ Νομικών (FU-Berlin), Μέλος του Δ.Σ. του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Εγγυήσεων Προέλευσης (Δ.Α.ΠΕ.ΕΠ. Α.Ε. πρώην Λ.ΑΓ.Η.Ε. Α.Ε.),

«Αναπτυξιακές δυνατότητες των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην περιοχή του Δήμου Λεβαδέων και της Βοιωτίας ευρύτερα» με ομιλητή το Λουκά Καράντζαλη Οικονομολόγο –MSc Βιώσιμης ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Καράντζαλης εξειδίκευσε συγκεκριμένες  προτάσεις για τους δήμους όπως:

1) Οι Δήμοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

2)  Ενεργειακές Κοινότητες – Οι αγρότες μπορούν να  παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται για να ποτίσουν 

3) Πριμοδότηση στα Αγροτικά φωτοβολταϊκά  και τις Ενεργειακές Κοινότητες

Όπως τόνισε, “ένα σημαντικό κεφάλαιο ανοίγει για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ σε τοπικό επίπεδο. Οι Δήμοι έχουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση, για την παραγωγή εσόδων και την μείωση των δαπανών τους. Είναι μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα που πρέπει να αξιοποιηθεί καταλλήλως, προς όφελος των πολιτών και της τοπικής ανάπτυξης”.

Από τη συζήτηση προέκυψε επίσης ότι ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραγωγή ενέργειας από Ενεργειακές Κοινότητες, που θα συστήσουν οι αγρότες ή άλλες κατηγορίες επαγγελματιών ή απλών  πολιτών και έτσι να μειώσουν ή να μηδενίζουν την δαπάνη ενέργειας που καταναλώνουν, είτε στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες είτε ακόμη και στις κατοικίες τους.  Το πλεονέκτημα είναι ότι η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου μπορεί να γίνει σε άλλο χώρο, μακρυά από τα κτήματά τους ή τις επιχειρήσεις τους ή τις κατοικίες τους κλπ. Αυτό που απαιτείται για την σύσταση μιας Ενεργειακής Κοινότητας είναι η σύμπραξη τουλάχιστον 5 φυσικών προσώπων ή εάν συμμετέχει και ΟΤΑ τότε ο αριθμός μειώνεται στους τρεις συμμετέχοντες.

Παραδείγματα ενεργειακής κοινότητας:

  • Οι κάτοικοι μιας πολυκατοικίας ή ενός συγκροτήματος κατοικιών, για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή και μικρή ανεμογεννήτρια, για την κάλυψη όλων των ενεργειακών αναγκών των διαμερισμάτων για φωτισμό, θέρμανση, ψύξη κλπ, μπορούν να συστήσουν μια Ενεργειακή Κοινότητα
  • Οι αγρότες μιας περιοχής, με την συμμετοχή ή όχι του Δήμου, για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των χωραφιών τους και τελικά την μείωση των αρδευτικών τελών και του κόστους καλλιέργειας.
  • Ομάδα επαγγελματιών (εμπορικά καταστήματα, διάφορες μικροεπιχειρήσεις κλπ) για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.
  • Oι Δήμοι με τα νομικά τους πρόσωπα και δημότες ολόκληρων οικισμών-χωριών ή επιμέρους ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μπορούν να συστήσουν Ενεργειακές Κοινότητες για την παραγωγή της ενέργειας που καταναλώνουν, ώστε έτσι να οδηγηθούμε στην μείωση των ανταποδοτικών τελών για τους πολίτες τους και ιδιαίτερα τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Τα ζητήματα της ενεργειακής κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο εκτιμάται ότι θα απασχολήσουν έντονα της αμέσως επόμενη περίοδο, την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και τις τοπικές κοινωνίες, γιατί το ενεργειακό κόστος είναι πολύ μεγάλο για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους Δήμους και πρέπει να αναληφθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την διαχείρισή τους.

Ημ

Share.

Leave A Reply