Σάββατο, 23 Ιανουαρίου

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» το μήνυμα του συλλαλητηρίου στην Αθήνα

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το κεντρικό σύνθημα του συλλαλητηρίου που ξεκίνησε από την Ομόνοια και κατέληξε στο Σύνταγμα όπου έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί ήταν «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ».

Στο πλευρό των εργαζομένων διαδήλωσαν εργαζόμενοι από σωματεία και φορείς της Στερεάς και της Εύβοιας, αλλά και της Αττικής, που έστειλαν μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης, ενώ η πορεία στη διαδρομή από την Ομόνοια στο Σύνταγμα πύκνωνε όλο και περισσότερο, καθώς έμπαιναν οι προσυγκεντρώσεις από τα σωματεία και τους φορείς της Αττικής.

Ο Γ.Γ  του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που βρέθηκε στο συλλαλητήριο, έκανε την εξής δήλωση: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Δίνουμε σήμερα μια μαζική μαχητική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για εκποίηση της ΛΑΡΚΟ. Στηρίζουμε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων για την υπεράσπιση και εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, των εργασιακών τους σχέσεων, δικαιωμάτων και βεβαίως την υπεράσπιση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας.

Η ΛΑΡΚΟ, αυτή η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να είναι κοινωνική περιουσία, να είναι κοινωνική ιδιοκτησία, ενταγμένη σε ένα κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, με την εργατική τάξη, το λαό, στην εξουσία και στον πραγματικό έλεγχο και αυτής της επιχείρησης. Διότι μόνο έτσι μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες που έχει η πατρίδα μας, να υπάρξει πραγματική ευημερία για τον ελληνικό λαό».

Συναντήσεις στη Βουλή

Αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, μετέβη στη Βουλή προκειμένου να επιδώσει το ψήφισμα και να συναντήσει εκπροσώπους των κομμάτων.

Το ψήφισμα πρωτοκολλήθηκε στην Γραμματεία του Προέδρου της Βουλής, προκειμένου να επιδοθεί σε όλα τα κόμματα, και κατόπιν πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με αντιπροσωπείες από το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.

Οι συναντήσεις ξεκίνησαν από το ΚΚΕ καθώς όπως αναφέρθηκε από τους συνδικαλιστές της αντιπροσωπείας είναι το πρώτο κόμμα «που συμπαραστάθηκε στον αγώνα που κάνουμε και είναι χρέος να συνεχίσουμε μαζί».

Ακόμα από τους εργαζόμενους αναφέρθηκε ότι σε μια τελευταία εξέλιξη «τους στάλθηκε τελεσίγραφο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη ότι την 1η Φεβρουαρίου η ΔΕΗ θα κλείσει τους διακόπτες του ρεύματος στο εργοστάσιο»

Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ τους εργαζόμενους υποδέχτηκαν οι βουλευτές Γιώργος Μαρίνος ο οποίος είναι και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης επίσης μέλος της ΚΕ.

Μιλώντας προς τους εργαζόμενους ο Γ. Μαρίνος υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ «σταθερά, οργανωμένα, θα συνεχίσει να εκφράζει την αμέριστη στήριξη στον αγώνα, να συμμετέχει στον αγώνα».

Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν στη συνέχεια με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους Βαγγέλη Αποστόλου, Γιώτα Πούλου, Μίλτο Χατζηγιαννάκη και Γιάννη Σαρακιώτη.

Ο Β. Αποστόλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά για τη ΛΑΡΚΟ λόγων μνημονίων, νομίζω κάναμε μια προσπάθεια, κρατήσαμε σε διαδικασία λειτουργίας την εταιρεία και όρθιους τους εργαζόμενους και είχαμε ένα σχέδιο περίπου μέσα σε αυτά που εσείς τεκμηριώνετε», ενώ χαρακτήρισε τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκη, «εμμονικό». Πρόσθεσε ότι στόχος πρέπει να είναι η απόσυρση του πλάνου που έχει καταθέσει ο Κ. Χατζηδάκης για την ΛΑΡΚΟ.

Το ψήφισμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ παρέλαβε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο γραμματέας της Κ.Ο, Βασίλης Γκεγκέρογλου ο οποίος είπε ότι θα αναλάβουν «πρωτοβουλίες για ουσιαστικό διάλογο με την κυβέρνηση».

Η Οργανωτική Επιτροπή είχε στείλει ανοιχτή επιστολή καλώντας όλες τις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες να είναι στη Βουλή προκειμένου να τους επιδοθεί το ψήφισμα και να πραγματοποιηθούν συναντήσεις.  Απουσίαζαν βουλευτές από την ΝΔ, το ΜέΡΑ25 και την «Ελληνική Λύση».

Το ψήφισμα του συλλαλητηρίου

“Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ. Ορυκτός Πλούτος είναι περιουσία του λαού μας. Απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση για να διασφαλιστεί η μέχρι σήμερα καθετοποιημένη επεξεργασία των νικελιούχων μεταλλευμάτων. Να διασφαλιστεί η ενιαία λειτουργία μεταλλείων και εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, το παραγωγικός της χαρακτήρας.

Απαιτούμε χρηματοδότηση και με ευθύνη, σχεδιασμό και έλεγχο από το κράτος τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ, την παραπέρα ανάπτυξη της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει, κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα όπου θα αναπτυχθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας γύρω του.

Απαιτούμε διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, διασφάλιση όλων των κεκτημένων των εργαζομένων μέσα από την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, κατάργηση του σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών.

Απαιτούμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας στην εργασία και η κίνηση εδώ και τώρα.”

 

Πωλητήριο στα ορυχεία και το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ έβαλε ο Κωστής Χατζηδάκης

Λίγες ώρες πριν από τις σημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη δημόσια επιχείρηση, που έχουν στο πλευρό τους πάνω από 65 φορείς της Στερεάς Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιστρατεύει την απόφαση του 2014 της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η οποία χαρακτήρισε «κρατικές ενισχύσεις» τη συμμετοχή του Δημοσίου με 135 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ, και ζήτησε να τεθεί σε εκκαθάριση.

«Εμείς θέλουμε να είναι και θα είναι εκκαθάριση εν λειτουργία», δήλωσε χθες στα «Παραπολιτικά» ο αρμόδιος υπουργός και επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το νομικό πλαίσιο με το οποίο θα προχωρήσει το ξεπούλημα της προβληματικής, αλλά εθνικής σημασίας, μεταλλουργικής επιχείρησης.

Στο «σκηνικό» που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση για να μειώσει τις αντιδράσεις στο επιχειρούμενο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ προστέθηκε το πρόστιμο των 50 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στο παρελθόν στην εταιρεία για ρύπανση του Ευβοϊκού.

Χθες έγινε γνωστό ότι επιστρατεύτηκε και το νέο εξώδικο της ΔΕΗ για ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν συσσωρευτεί από πολλά χρόνια. Τα σωματεία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ έχουν αποκαλύψει ότι η ΔΕΗ, που διαθέτει το 11,45% των μετοχών της επιχείρησης, εφαρμόζει ιδιαίτερα υψηλό τιμολόγιο, που είναι αυξημένο κατά 80% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και efsyn.gr

Share.

Leave A Reply