Τεράστιο οικονομική πλήγμα στη Στερεά Ελλάδα θα επιφέρει το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, τόνισε ο πρόεδρος του σωματείο εργαζομένων Παναγιώτης Πολίτης, που μίλησε στο ΣΕΙΡΙΟ fm, το πρωί της Πέμπτης.
Βάλλοντας κατά της κυβέρνησης για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης τόνισε ότι αυτή λειτουργεί ως “πορτιέρης ιδιωτικών συμφερόντων”.
Μετά το προχθεσινό κυνικό τελεσίγραφο των υπουργών Σταϊκούρα, Χατζηδάκη και Σκρέκα για την απόλυση των 1.080 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και την απομάκρυνση 300 οικογενειών από τις κατοικίες τους, οι εργαζόμενοι δηλώνουν έτοιμοι να μην επιτρέψουν το “ξεπούλημα” της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη, οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες των διαγωνισμών για την πώληση της πολύπαθης εταιρίας και προχωρά στις απολύσεις του συνόλου των εργαζομένων στην εταιρεία με ταυτόχρονη απομάκρυνσή τους από τις κατοικίες που διαμένουν, ώστε οι επενδυτές να υποβάλουν τις τελικές τους προτάσεις απελευθερωμένοι από εργασιακά βάρη. Στις κατοικίες, ιδιοκτησίας της ΛΑΡΚΟ, στεγάζονται περίπου 300 οικογένειες.
Ο πρώτος διαγωνισμός διενεργείται από τον Ειδικό Διαχειριστή και αφορά τη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, τα αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και αγροτεμαχίων.
Ο δεύτερος διαγωνισμός διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και στο Λούτσι. Στη ΛΑΡΚΟ, η οποία είναι σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 55,2%, η Εθνική Τράπεζα το 33,45 και η ΔΕΗ το 11,4%. Σημειωτέον, η ΛΑΡΚΟ αποτελεί τον μεγαλύτερο οφειλέτη της ΔΕΗ.
Πρόσφατα, το Ευρωδικαστήριο επέβαλε εφάπαξ πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ κατά της Ελλάδας, μετά την προσφυγή της Κομισιόν, επειδή δεν ανέκτησε τις κρατικές ενισχύσεις προς τη ΛΑΡΚΟ, ύψους 160 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 2008-2011, ενώ θα επιβαρυνθεί και με πρόσθετη χρηματική ποινή 4 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο καθυστέρησης συμμόρφωσης στην απόφαση. Αυτά τα πρόσφατα βάρη φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο για την επίσπευση των κυβερνητικών ανακοινώσεων της Τρίτης και την επιτάχυνση των διαγωνισμών πώλησης.
Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη υπάρχει τρόπος να βρεθεί λύση και η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί υπό δημόσιο έλεγχο καθώς είναι η μοναδική σε όλη την Ευρώπη.
Απολύσεις και προγράμματα ΟΑΕΔ
«Από την εργασία οι εργάτες θα φύγουν συνταξιούχοι, δεν θα επιτρέψουμε απολύσεις. Εδώ θα μας βρουν. Μέσα στους χώρους όπου έχουν γίνει μέρα-νύχτα ένα με τα ντουβάρια, εδώ που έχουμε χάσει 80 συναδέλφους, είτε σε εργατικά ατυχήματα είτε εξαιτίας των επαγγελματικών ασθενειών», δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου.
Πάντως, σύμφωνα με τα όσα διημείφθησαν στην ενημέρωση από τους συναρμόδιους υπουργούς, στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται τα εξής:
■ Oλοκλήρωση των τριών διαγωνισμών, οι οποίοι είναι στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και δεν έχουν καμία πρόβλεψη για διατήρηση θέσεων εργασίας. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι επενδυτές θα έχουν λάβει τα σχέδια σύμβασης με στόχο να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
■ Απόλυση όλων των εργαζομένων (και των εργολαβικών) και καταβολή αποζημιώσεων βάσει του νόμου 4093/2012, εφόσον τελεσφορήσουν οι διαγωνισμοί. Εάν δεν τελεσφορήσουν (σημειωτέον πως έχουν πάρει θέση έξι μεγάλοι επενδυτές μεταξύ των οποίων η Μυτιληναίος και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), η ΛΑΡΚΟ, η μοναδική βιομηχανία σιδηρονικέλιου στην Ευρώπη, θα κλείσει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
■ Ενταξη των απολυμένων άνω των 55 ετών σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας των δήμων μέχρι την ηλικία των 62 ετών, οπότε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με την κατώτατη σύνταξη (εάν δεν έχουν 40ετή προϋπηρεσία). Για τους κάτω των 55 ετών προβλέπεται ένταξη σε προγράμματα του ΟΑΕΔ βραχυχρόνιας διάρκειας.
■ Πρόσληψη τμήματος απολυμένων από τους νέους επενδυτές ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Την Παρασκευή 4/2 θα πραγματοποιηθεί, στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, γενική συνέλευση των εργαζομένων προκειμένου να αποφασιστεί με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν στα σχέδια της κυβέρνησης, ενώ ευρεία σύσκεψη με όλους τους φορείς της περιοχής συγκαλείται για τις 13 Φεβρουαρίου.
Στο πλευρό των εργαζομένων τάσσονται βουλευτές, αιρετοί και σωματεία από τη Στερεά Ελλάδα.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς, ενώνει την φωνή του με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, τις οικογένειές τους και τους κατοίκους της περιοχής, “για να παλέψει ενάντια στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ και τις απολύσεις των συναδέλφων μας”.
Σε ανακοίνωση του τονίζει :
Συνάδελφοι, το ξεπούλημα της βιομηχανίας Νικελίου και μάλιστα κάτω από συνθήκες που το νικέλιο είναι ο «χρυσός του μέλλοντος», για τις ανάγκες ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής ηλεκτροκίνητων οχημάτων, μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα ακόμα οικονομικό έγκλημα. Ένα σκάνδαλο, στο οποίο συνέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις που ψήφισαν τα διαδοχικά μνημόνια που επέβαλαν στην χώρα οι διεθνείς και ντόπιοι δανειστές, και σήμερα υλοποιεί με ζήλο η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η δε ταυτόχρονη καταδίκη σε επιδοματικούς μισθούς σήμερα και ανεργία αύριο, των μισών εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ, όταν στην χώρα οι εργαζόμενοι πλήττονται από την ανεργία και τη φτώχεια ενώ τους θερίζει , απροστάτευτους ο κορονοϊός, είναι μια ακόμα κυβερνητική «εγκληματική επίθεση», ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας και μας αφορά.
Με γνώμονα λοιπόν πως ενάντια σε αυτήν τη μάχη, κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να είναι μόνος του.
Το Ε.Κ.Λ. καλεί τους εργαζόμενους της δύναμης του να σταθούν δυναμικά στο μέτωπο του αγώνα που θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ.
Όχι στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ. Όχι στις απολύσεις.