Κυριακή, 16 Μαΐου

Κρατούμενη πέθανε στις Φυλακές Ελαιώνα Θήβας-παρεμβάσεις για αποσυμφόρηση των φυλακών

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αναταραχή επικράτησε το πρωί στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας, καθώς μία 42χρονη γυναίκα βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της μέσα στο κελί της, στην Ε’ πτέρυγα.

Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Θήβας όπου και εξέπνευσε.

Οι συγκρατούμενές της κατήγγειλαν  ότι είχε όλα τα συμπτώματα κορονοϊού.

Όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της κρατούμενες, από άλλες πτέρυγες , έβαλαν φωτιά σε στρώματα και κουβέρτες. Αμέσως σήμανε συναγερμός και ειδοποιήθηκαν όλες οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να πάνε στην φυλακή.

Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από λίγη ώρα, ωστόσο παραμένουν τα ερωτήματα για τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορονοϊού στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Παρά τις διατυπωμένες -εδώ και ένα μήνα- ανησυχίες βουλευτών της αντιπολίτευσης, δικηγόρων και σωφρονιστικών και παρά τις αυστηρές οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για λήψη μέτρων στο διάστημα της πανδημίας όλες οι εξαγγελίες είναι ακόμα στα χαρτιά και κανείς δεν φαίνεται να  βιάζεται για την έκδοση μιας τόσο απαραίτητης ΠΝΠ που έστω και τώρα μπορεί να προστατεύσει με μέτρα αποσυμφόρησης και υγιεινής τον πληθυσμό των φυλακών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον ιστότοπο dikografies.blogspot.com, η κατηγορούμενη για υποθέσεις τρομοκρατίας, Πόλα Ρούπα, σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, που κρατείται στη Γ’ πτέρυγα των Φυλακών Ελαιώνα Θήβας κατήγγειλε ότι, πριν από περίπου ένα μήνα πέθανε κι άλλη γυναίκα. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Παρά τις υποσχέσεις, για αποσυμφόρηση των φυλακών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τίποτα δεν έχει γίνει ακόμη. Τα νοσοκομεία δεν δέχονται ασθενείς από τις φυλακές, γιατρός δεν υπάρχει στη Θήβα. Θα έπρεπε να έχουν αποφυλακιστεί οι ευπαθείς ομάδες. Φυλακισμένες είμαστε. Όχι θανατοποινίτισες».

Παρέμβαση έγινε και από τη Διεθνή Αμνηστία που ζητάει «να διερευνηθούν τα αίτια θανάτου της κρατούμενης».

Σε κοινή δήλωσης τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, ανάμεσα τους και ο βουλευτής Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης ζητούν την επιτακτική διερεύνηση της υπόθεσης:

Από σημερινά δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε δυστυχώς τον θάνατο κρατουμένης στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας και την εξέγερση που ακολούθησε στη φυλακή. Οι συγκρατούμενες της θανούσας φέρονται να αποδίδουν το θάνατό της  σε μόλυνση από τον κορωνοϊό. Η Κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εξέγερση και έσπευσε να επικαλεστεί “παθολογικά αίτια” για το θάνατο της κρατούμενης.

Ποια είναι αυτά τα “αίτια” και πώς εντοπίστηκαν τόσο γρήγορα και με τόση βεβαιότητα; Είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση διερεύνηση του περιστατικού, με ιατροδικαστικά δεδομένα. Σε περίπτωση που τυχόν αληθεύουν οι καταγγελίες,  απαιτείται να διεξαχθεί αμέσως μοριακός έλεγχος των ατόμων, με τα οποία η θανούσα ήταν σε επαφή και η εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων.

Από την πρώτη στιγμή της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας και με αφορμή τα γεγονότα στις φυλακές της Ιταλίας, ζητήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των φυλακών και η προστασία κρατουμένων και υπαλλήλων, ο άμεσος αποσυνωστισμός των φυλακών με συγκεκριμένα κριτήρια αλλά και συντονισμένες ενέργειες της Πολιτείας με τα μέσα που διαθέτει, προκειμένου να αποφεύγεται στο μέτρο του δυνατού το μέτρο του εγκλεισμού για μια κρίσιμη χρονική περίοδο.

Ένα μήνα μετά, τα πρώτα μέτρα της Πολιτείας για την προστασία του γενικού πληθυσμού από τον κορωνοϊό, το προσωπικό των φυλακών και οι κρατούμενοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση για τις φυλακές, για τα οποία ο πρώτος εξ ημών πληροφορήθηκε στις 6 Απριλίου, δηλαδή 26 ημέρες μετά την αρχική ερώτησή του.

Ένα μήνα μετά, παραμένει αναπάντητο το βασικό ερώτημα για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προβεί σε αποσυνωστισμό των φυλακών.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί, επικίνδυνα πλέον, και τους δύο βασικούς πυλώνες θωράκισης των φυλακών από την πανδημία, όπως τους έχει υποδείξει, μεταξύ άλλων και το Συμβούλιο της Ευρώπης: αποσυνωστισμός και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας. Η ολιγωρία από εδώ και πέρα, θα είναι εγκληματική.

Να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση και να υπάρξει αποσυμφόρηση των φυλακών, ζητάει ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ επ. Λιβαδειάς με ανακοίνωση του:

Σήμερα Πέμπτη, βρέθηκε νεκρή στο κελί της 42χρονη κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές Θήβας. Η γυναίκα είχε παραπονεθεί για προβλήματα υγείας αλλά δεν την μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπως ζητούσε, μόνο της έδωσαν ντεπόν!!! Το θάνατο της γυναίκας στην Ε πτέρυγα ακολούθησε εξέγερση των φυλακισμένων, που έβαλαν φωτιές και προς το παρόν αρνούνται την τροφή.

 Οι νοσοκομειακοί γιατροί το λένε ξεκάθαρα από την αρχή της μάχης με τον κορωνοϊό πως πρέπει να αποσυμφορηθούν φυλακές, στρατόπεδα και κέντρα προσφύγων και μεταναστών , καθώς αυτοί οι χώροι έχουν μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμών και ελλιπείς συνθήκες υγιεινής, καθιστώντας ευάλωτους τους ανθρώπους.

Ο  Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ επαρχίας Λιβαδειάς δεν εκφράζει μόνο τη λύπη του , αλλά ζήτα να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Να διενεργηθεί νεκροψία από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα και να βρεθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου.

Απαιτούμε αποσυμφόρηση όλων των δομών τώρα, πρόσβαση στην υγεία για όλους , προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

Share.

Leave A Reply