Πέμπτη, 13 Μαΐου

Λιτός εορτασμός για την επέτειο της απελευθέρωσης της Λιβαδειάς

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Σιωπηρός” ήταν ο σημερινός εορτασμός  για την επέτειο της υψώσεως της σημαίας της επανάστασης στο Κάστρο της Λιβαδειάς την 1η Απριλίου του 1821.

Στο ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου κάθε χρόνο γίνεται η επετειακή εκδήλωση, μπροστά στο άγαλμα του Αθανασίου Διάκου, που βρίσκεται στο προαύλιο του Ναού, ο μητροπολίτης  Γεώργιος τέλεσε τρισάγιο με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Ταγκαλέγκα. Παρούσα ήταν και η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά.

Στον ιστορικό αυτό ναό μετά τη Δοξολογία, ο Μητροπολίτη Αθηνών Διονύσιος, ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας και ο Επίσκοπος Ταλαντίου Νεόφυτο, ευλόγησαν τον οπλαρχηγό Αθανασίου Διάκου και τα παλληκάρια του για την ύψωση της σημαίας.

Όπως τονίζει ο μητροπολίτης:

“Στις δύσκολες στιγμές λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, η κίνηση αυτή είναι  ένα ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες που αγωνίστηκαν για την Απελευθέρωση της Λιβαδειάς, η οποία ήταν καθοριστική στην αρχή της Επαναστάσεως.

Σε αυτή τη συγκυρία που βιώνουμε είναι μια τόνωση για όλους μας παίρνοντας δύναμη από την πίστη, την ελπίδα και τους αγώνες των προγόνων μας, καθώς και μια υπενθύμιση των ιδανικών και των αξιών για τα οποία πάλεψαν οι αγωνιστές του 1821 και τα οποία αποτελούν παρακαταθήκη για όλους εμάς που ζούσε σήμερα ελεύθεροι χάρη στους αγώνες και στις θυσίες τους.”

Για το χρονικό της ημέρας μίλησε στο ΣΕΙΡΙΟ fm ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς Γιώργος Κωσταγιάννης, που κάθε χρόνο συμμετέχει στη διοργάνωση του εορτασμού, έχει συγκροτηθεί επιτροπή από ιστορικούς η οποία θα εισηγηθεί τη διοργάνωση εκδηλώσεων στη Λιβαδειά, στα πλαίσια του εορτασμού για την επέτειο του εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821.

Ενώ η Επιτροπή Ελλάδα 1821 χαιρέτισε τη σημερινή επέτειο αναφέροντας:

Σαν σήμερα, το 1821, ο Αθανάσιος Διάκος, από τους πρωτεργάτες της εθνικής εξέγερσης στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Λιβαδειά. Την επόμενη και μεθεπόμενη ημέρα, αντίστοιχα, οργανώνει την κατάληψη της Αταλάντης και της Θήβας. Λίγες ημέρες αργότερα, μετά τη μάχη της Αλαμάνας, ο τραυματισμένος οπλαρχηγός συλλαμβάνεται από τους Οθωμανούς και, στην πρότασή τους να προσκυνήσει & να συνεργαστεί, απαντάει περήφανα: «Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θελ’ να πεθάνω». Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν θάνατος διά ανασκολοπισμού.

 

Share.

Leave A Reply