Τετάρτη, 21 Απριλίου

Λιβαδειά: Ενημερωτική εκδήλωση του ΔΟΜ για τη μετανάστευση

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η παρουσίαση του προγράμματος “Η εφαρμογή των υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων επανένταξης” (AVRR), που υλοποιεί ο ΔΟΜ και αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν σε ευρωπαϊκές χώρες, ήταν το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο παλιό Δημαρχείου Λιβαδειάς την περασμένη Παρασκευή.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων,  Γιώτα Πούλου υποδέχτηκε το Γενικό Γραμματέα Συντονισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Τζανέττο Φιλιππάκο και τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Διευθυντή του ΔΟΜ στην Ελληνική Κυβέρνηση και Σύμβουλο του Περιφερειακού Διευθυντή στη Μεσόγειο, Δανιήλ Εσδρά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Βοιωτίας,  Φανή Παπαθωμά, ο Δήμαρχος Θηβαίων, Σπύρος Νικολάου, οι Αντιδήμαρχοι, Κατερίνα Κοσκοβόλη και Πανωραία Κοσμίδη, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ,  Σωτήρης Καρβούνης, ο περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας,  Αστέριοςο Μαντζώρος, ο Αστυνομικός Δ/ντής Ν.Βοιωτίας, Νίκος Τρικαλίτης, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στη Λιβαδειά, “ESTIA”, που υλοποιεί η ΚΕΔΗΛ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά και στους μετανάστες που διαμένουν στον δήμο για οικονομικούς και εργασιακούς λόγους. Επιπλέον, εξέφρασε την στήριξη της σε προγράμματα που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών και διατηρούν την κοινωνική συνοχή.

Ο Γ. Γ. Συντονισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,  Τζανέττος Φιλιππάκος αναφέρθηκε στα προγράμματα των εθελούσιων επιστροφών, που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με 44.720 υπηκόους τρίτων χωρών να έχουν επιστρέψει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στις πατρίδες τους. Ενώ, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, επέστρεψαν συνολικά 16.186 μετανάστες από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Οκτώβριο του 2018, εκ των οποίων  οι 3.010 έλαβαν εξειδικευμένα σχέδια επανένταξης.

Από την πλευρά του, ο κ. Δανιήλ Εσδράς παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του προγράμματος των εθελούσιων επιστροφών και τα πλεονεκτήματα του. Ανέφερε ότι απευθύνεται σε μετανάστες και όχι σε πρόσφυγες, που εκφράζουν την θέληση τους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα προγράμματα επανένταξης που μπορούν να συμμετέχουν 4.050 μετανάστες και να λάβουν επιπλέον οικονομική βοήθεια σε είδος για την επανένταξή τους στη χώρα καταγωγής τους.

Share.

Leave A Reply