Ο Αναστάσιος Φράγκος, με καταγωγή από τη Λιβαδειά, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ταξίδεψε το πολυπληθές ακροατήριο στην κατάμεστη αίθουσα της Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς, την Κυριακή (11/2), με την ομιλία του που είχε ως θέμα:
«Από τη Γη στα Άστρα: Κατανοώντας το σύμπαν μέσω των διαστημικών τηλεσκοπίων» στην «αόρατη» από την επιφάνεια της γης περιοχή του σύμπαντος.
Συγκρίνοντας φωτογραφίες από τον ίδιο γαλαξία σε διάφορα μήκη κύματος μάθαμε πολλά για την εξελικτική πορεία των αστέρων από τη γένεση τους μέχρι το θάνατο τους.
Εξήγησε γιατί, με βάση όσα ξέρουμε μέχρι τώρα, η εικόνα του γαλαξία σε διάφορα μήκη κύματος αναδεικνύει τα νεαρά αστρικά νέφη που είναι το λίκνο των άστρων μέχρι τις τελικές τους καταστάσεις όταν πεθαίνουν εκρηκτικά.
Μίλησε για τους αστέρες νετρονίων και τις μαύρες τρύπες όταν ανέλυσε την εικόνα του γαλαξία στις ακτίνες Χ και γάμμα.
Στο τέλος, ο κ Φράγκος, ανέλυσε τη διαδικασία παραγωγής και ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των αστρονόμων στον αιώνα μας. Η συζήτηση με το ακροατήριο ήταν ενδιαφέρουσα και με πολλές ερωτήσεις από τους μαθητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Ήταν η 4η κατά σειρά διάλεξη για σύγχρονα θέματα διαστημικής Φυσικής και Αστροφυσικής με τον τίτλο «Ταξιδεύοντας μέσα στο ηλιακό μας σύστημα» που διοργανώνουν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και ο πολιτιστικός σύλλογος Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς.
Την επιστημονική ευθύνη των διαλέξεων φέρει ο Λιβαδείτης καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ, Λουκάς Βλάχος.