Κυριακή, 18 Απριλίου

Με συμβολισμούς οι επετειακές εκδηλώσεις για την Επανάσταση του 1821στη Βοιωτία

Pinterest LinkedIn Tumblr +

«Η Βοιωτία ευγνωμονούσα», είναι ο τίτλος που επέλεξε η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας για τις εκδηλώσεις και δράσεις, οι οποίες θα εξελιχθούν καθ` όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους 2021.

Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τον διάσημο πίνακα, «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα» του Θηβαίου μεταεπαναστατικού ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη, το έργο του οποίου θα κοσμεί, όλο το χρόνο, τα κτίρια της Π.Ε σε Λιβαδειά και Θήβα.

Το πρωί της Δευτέρας, η αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά, παρουσία περιφερειακών συμβούλων, παραχώρησε συνέντευξη τύπου  δίνοντας το στίγμα των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

«Αισθάνομαι υπερήφανη που η Π.Ε. Βοιωτίας τιμά αυτή την ιστορική επέτειο για τη χώρα μας, με συμβολισμούς που στέλνουν διαχρονικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Κυρίως, δε, στη νεολαία μας που «ανακαλύπτει» το έργο του σπουδαίο Βρυζάκη, που «ξαναγνωρίζει» τις ηρωικές μορφές των Αγωνιστών της Ρούμελης, που «μαθαίνει» για την ιστορία της Κωπαΐδας, η οποία, υπό την διαχείριση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ανακτά σταδιακά  τη «χαμένη της αίγλη», μέσα από το εν εξελίξει στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισής της. Με αφετηρία, λοιπόν, αυτή την κορυφαία στιγμή της Ελληνικής Επανάστασης, ξεκινάμε και επίσημα τους δικούς μας εορτασμούς στην Π.Ε. Βοιωτίας. Χρόνια Πολλά Ελλάδα!», δήλωσε η κ. Παπαθωμά.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η διαμόρφωση της εισόδου του Διοικητηρίου στη Λιβαδειά, όπου δόθηκε η συνέντευξη και που έχει μετατραπεί σε αίθουσα αφιερωμένη στους Ρουμελιώτες ήρωες. Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό έργο με τις μορφές του Λάμπρου Κατσώνη, του Σαλώνων Ησαΐα, των Βασίλη Μπούσγου, Αθανάσιου Σκουρτανιώτη, Γεώργιου Καραϊσκάκη, Μήτρου Μπινιάρη, Αθανάσιου Διάκου καθώς και του Δημήτριου Υψηλάντη, που έβαλε την σφραγίδα του, μετά τη Μάχη της Πέτρας, στην ένταξη της Βοιωτίας στο νέο Ελληνικό κράτος.

Το σκηνικό δένει αρμονικά με το πιστό αντίγραφο του πολεμικού πλοίου του θαλασσόλυκου Λάμπρου Κατσώνη, που βρίσκεται μόνιμα στην αίθουσα και αποτελεί προσφορά του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς, στην έδρα της Π.Ε. Βοιωτίας.

Οι συμβολισμοί, με αφορμή την έναρξη των επίσημων εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην Π.Ε. Βοιωτίας, ολοκληρώνονται με την επιλογή του ιστορικού- φωτογραφικού λευκώματος του ερευνητή Αντώνη Μαζαράκη με τίτλο «Κωπαΐδα, το Σήμερα του Παρελθόντος».

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στην εξιστόρηση της αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας, το πρώτο μεγάλο δημόσιο έργο και η πρώτη ξένη επένδυση κεφαλαίου στη νεότερη ιστορία της χώρας, μια δουλειά πέντε ετών συστηματικής καταγραφής κάθε πτυχής αυτού του ανεξάντλητου κάμπου, που σήμερα γίνεται ο «πρεσβευτής» της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, γεφυρώνοντας το χθες, με το σήμερα.

Πέραν των συμβολισμών, συγκεκριμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων δεν έχει καθορισθεί καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Share.

Comments are closed.