Πέμπτη, 13 Μαΐου

Με την τραγωδία “Ίων” η έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ»

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με την τραγωδία του Ευριπίδη «Ίων», που διαδραματίζεται μέσα στο Μαντείο των Δελφών, ξεκινάει το 2ο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ»  το Σάββατο 15 Ιουνίου.

Το αριστουργηματικό έργο του μεγάλου τραγικού ποιητή, παρουσιάζεται σπάνια και είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο συμβολισμός της παράστασης με την επιστροφή στα πάτρια εδάφη των Δελφών. 

Η συγκλονιστική παράσταση με τους εξαιρετικούς ηθοποιούς Κωνσταντίνο Μπιμπή και Δήμητρα Χατούπη και τον κορυφαίο μουσικό Νίκο Τουλιάτο, θα παρουσιαστεί μέσα στο Μουσείο των Δελφών σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη. Μία ανεπανάληπτη εμπειρία, καθώς ο λόγος του Ευριπίδη , θα ζωντανέψει στο φυσικό του χώρο. 

Η παράσταση «Ίων» πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας.

Ο Ίων του Ευριπίδη γράφτηκε γύρω στα 412 π.Χ. Ο μύθος θέλει την Κρέουσα, κόρη του Βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα, να μένει έγκυος χωρίς τη θέλησή της από το θεό Απόλλωνα και να φέρνει στον κόσμο ένα αγόρι, το οποίο γεννά μόνη και αβοήθητη, κρυφά από την οικογένειά της. Με φόβο προς τον πατέρα της και με σεβασμό προς τη βασιλική της γενιά, αποφασίζει, παρότι πονάει για αυτό, να εγκαταλείψει το παιδί με τα σπάργανά του μέσα στην ίδια τη σπηλιά που συνευρέθηκε με τον Φοίβο,

ελπίζοντας στον θάνατο του βρέφους ή στην εξαφάνισή του. Με απόφαση του ίδιου του Απόλλωνα, ωστόσο, ο Ερμής μεταφέρει το νεογέννητο στους Δελφούς, στον ομφαλό της γης, για να το αναθρέψει η Πυθία μέσα στο μαντείο και να σωθεί. Ο μικρός μεγαλώνει τρεφόμενος από τις σπονδές και τα πρόσφορα των πιστών και ως έφηβος ορίζεται φύλακας του Μαντείου. Χρόνια μετά, η μητέρα του η Κρέουσα, θα επισκεφτεί το Μαντείο με τον σύζυγό της τον Ξούθο, με σκοπό να πάρει χρησμό, γιατί ο γάμος της παραμένει άκαρπος. Τη στιγμή που το ζεύγος καταφτάνει, από το ιερό βγαίνει ο Ίωνας.

Είναι η τραγωδία αυτή κωμική; Είναι η τραγωδία αυτή μια προπαγάνδα; Μια προσπάθεια του ποιητή να επινοήσει τη θεϊκή προέλευση της Ιωνικής φυλής και άρα των Αθηναίων, με σκοπό να δικαιολογηθεί η διεκδίκηση τους για την κυριαρχία του Αιγαίου; Στον Ίωνα αυτά που φαίνονται δεν είναι αυτά που είναι. Το πραγματικό δεν το βλέπεις, σου αποκαλύπτεται. H ορατότητα του αόρατου, η εμφάνιση των κρυμμένων, των απόκρυφων στοιχείων μέσα από το κείμενο (νυν οράς α χρη σε οράν, μοτίβο κοινό σε Οιδίποδα και Ίωνα) και τελικά η σύνθεση μιας σκηνικής ιστορίας, η οποία φέρνει στο φως αυτά, τα οποία υπονοούνται, αποσιωπώνται και αποκρύπτονται, είναι το κεντρικό ζητούμενο αυτής της νέας εκδοχής για δυο πρόσωπα.

Ερμηνεύουν:

Κωνσταντίνος Μπιμπής, Δήμητρα Χατούπη

Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Τουλιάτος

Συντελεστές:
Μετάφραση – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη

Προσαρμογή για δύο πρόσωπα: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης

Σκηνογραφία – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος:10 ευρώ

Φοιτητικό, Άνεργοι, άνω των 65, ΑΜΕΑ:5 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: 

TICKET SERVICES

– εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου
– τηλεφωνικά: 2107234567

https://www.ticketservices.gr/event/delphifestival-2019/

PUBLIC:

– σε όλα τα καταστήματα PUBLIC
– στο tickets.public.gr 

ΔΕΛΦΟΙ:

Τουριστικό Περίπτερο, τηλ.2265082772

AΜΦΙΣΣΑ:

Βιβλιοπωλείο Αναζήτηση ,τηλ.2265022158

ΙΤΕΑ:

Βιβλιοπωλείο Δομή ,τηλ.2265032140

Το 2o Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ” περιλαμβάνει σημαντικές εκδηλώσεις, έως τις 17 Ιουλίου στις πόλεις: Δελφοί, Χρισσό, Άμφισσα, Ιτέα και Γαλαξίδι του νομού Φωκίδας. Είναι χαρακτηριστικό, πως κάθε δρώμενο του Φεστιβάλ είναι προσαρμοσμένο να παρουσιάζεται σε κάποιο φυσικό χώρο ,με τον οποίο συνδέεται θεματικά κι αισθητικά. Οι παραστάσεις δε δίνονται σε συγκεκριμένη θεατρική ή συνοικιακή σκηνή, δίνοντας έτσι στους θεατές ή στους ακροατές τη δυνατότητα να βιώσουν την ενέργεια των εκάστοτε φυσικών χώρων και την επίδραση της συμμετοχής τους στα έργα που παρουσιάζονται εκεί.

Το Λάλον Ύδωρ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, στοχεύει στην προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού σε σύνδεση με την ιστορία και το φυσικό κάλλος της περιοχής των Δελφών και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Φωκίδας. Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι η «Νεότητα», καθώς εστιάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά σε νέους σκηνοθέτες, νέους ερμηνευτές, νέα μουσικά σχήματα, νέους δημιουργούς, και φιλοδοξεί παράλληλα να προσελκύσει, πλην των άλλων, και ένα νεανικό κοινό. Η νεότητα άλλωστε αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο των φετινών θεατρικών και μουσικών δρώμενων: Ίων, Η Πρώτη Αγάπη, Αντιγόνη, Ισμήνη, Ερωτόκριτος, Animasyros. Φέτος δημιουργείται για πρώτη φορά και η «Νεανική Σκηνή της Ιτέας», όπου θα προσκαλούνται νεανικά μουσικά σχήματα της εγχώριας εναλλακτικής μουσικής σκηνής. Μέρος της θεματικής της νεότητας θα αποτελέσουν και οι προβολές και τα εργαστήρια κινουμένων σχεδίων σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ Αnimasyros, ενώ συνεχίζεται και φέτος η συνεργασία με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Δελφική Γη & Πολιτισμός

Φέτος το “Λάλον Ύδωρ” ανοίγει τις πόρτες του σε διακεκριμένους τοπικούς παραγωγούς της Φωκίδας, οι οποίοι στο τέλος κάθε καλλιτεχνικής εκδήλωσης θα εκθέτουν τα προϊόντα τους προς γευσιγνωσία. Θεμελιώδη προϊόντα της μεσογειακής διατροφής όπως η ελιά, το σταφύλι και το μέλι και παράγωγά τους όπως το λάδι και το κρασί, αποτελούν μέρος της βασικής παραγωγής της δελφικής γης. Η μυθολογική, παραδοσιακή και σύγχρονη ποιητική χρήση των προϊόντων όπως η ελιά, το σταφύλι και το μέλι ως αρχετυπικά σύμβολα στο πέρασμα των αιώνων παραμένει άφθαρτη και ολοζώντανη. Τις ημέρες του φεστιβάλ θα αναδεικνύεται πως  συμπορεύεται ο πολιτισμός με την αγροτική παραγωγή, την επιχειρηματικότητα και την αισθητική στην παρουσία του τελικού συσκευασμένου προϊόντος. Τα γεννήματα της δελφικής γης λοιπόν, θα προβάλλονται μέσα από τη γιορτή της τέχνης και του πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ Δελφών πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και υποστήριξη του Δήμου Δελφών, του Δήμου Δωρίδος, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας.

Το Φεστιβάλ Δελφών Το Λάλον Ύδωρ 2019 υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

 

Β’ κύκλος του Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ”

Θα ακολουθήσει και Β’ κύκλος του” Λάλον Ύδωρ” στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δελφών, όπως ακριβώς είχε με επιτυχία διεξαχθεί  και την πρώτη δοκιμαστική χρονιά του Φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Δωρίδα στα μέσα Αυγούστου και το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθεί ο Α’ κύκλος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 15 Ιουνίου, ώρα 20:00

Ίων του Ευριπίδη

μετάφραση-σκηνοθεσία: Ιόλης Ανδρεάδη

ερμηνεύουν: Δήμητρα Χατούπη, Κωνσταντίνος Μπιμπής / μουσικός: Νίκος Τουλιάτος

Μουσείο των Δελφών, Δελφοί

 

Σάββατο 22 Ιουνίου, ώρα 21:00

Η Πρώτη Αγάπη Oπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου

σκηνοθεσία Προμηθέας Αλειφερόπουλος

ενορχήστρωση-διασκευή: Μιχάλης Παρασκάκης 

ερμηνεύουν: Διονύσης Τσαντίνης, Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη, Γιώργος Ρούπας

Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Ομάδα Ραφή

Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού, Χρισσό

 

Παρασκευή 28 Ιουνίου, 21:00

Animasyros  Προβολές Κινουμένων Σχεδίων του Παγκόσμιου Κινηματογράφου

Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας / Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας

Σινέ Άλσος – Άμφισσα

 

Σάββατο 29 Ιουνίου, ώρα 21:00

Από την Αντιγόνη στη Μήδεια

σύλληψη-σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης

ερμηνευτές: Κώστας Γάκης, Μαρία Παπαφωτίου

τραγούδι: Ίρις Κανδρή / μουσικός: Στέλλα Ζιοπούλου

Οικία Άγγελου Σικελιανού, Δελφοί

 

Δευτέρα 8 Ιουλίου, ώρα 21:00

Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή με τους Vamos Ensemble

βασισμένο στο πρωτότυπο του Βιτσέντζου Κορνάρου

ερμηνευτές: Θοδωρής Βουτσικάκης, Ελένη Δημοπούλου, Ιωάννα Φόρτη, Κωστής Μαυρογένης

Συνοικία της Χάρμαινας – Άμφισσα

Παρασκευή 12 Ιουλίου, ώρα 21:00

Ο Καββαδίας ταξιδεύει της Κωνσταντίνας Γεωργαντά

τραγούδι: Νίκος Παπουτσής, Κωνσταντίνα Γεωργαντά

μουσικοί: Χρήστος Δασκαλόπουλος (μπουζούκι), Δημήτρης Σιδηράς (μπουζούκι-κιθάρα), Νίκος Παπουτσής (κιθάρα),

Κατερίνα Ξηρού (φλάουτο), Ρεγγίνα Σαρούν (βιολί), Γιώργος Σταμούλης (κρουστά)

Συμμετέχει: Η μικτή χορωδία Δήμου Δελφών

Πλατεία Φάρου – Γαλαξίδι 

 

Νεανική Σκηνή της Ιτέας

Σάββατο 13 Ιουλίου, ώρα 21:00

Usurum

μουσικοί: Κοσμάς Λαμπίδης (φωνή, νέι), Σταύρος Ρουμελιώτης (κιθάρα, φωνή), Νίκος Αντωνόπουλος (κιθάρα, πλήκτρα, φωνή),

Γιώργος Σταυρίδης (κρουστά), Λάμπρος Παπανικολάου (Κοντραμπάσο), Βασίλης Μαντζούκης (τύμπανα),

Κων/νος Σαπούνης (τρομπέτα), Βαγγέλης Βασιλόπουλος (τρομπόνι)

Ιτέα

Κυριακή 14 Ιουλίου, ώρα 21:00

Penelope Trapped

ερμηνεύει: Πηνελόπη Σεργουνιώτη

Δημήτρης Μπαρμπαγάλας (ενορχηστρώσεις-κιθάρες), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν),

Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Στράτος Σαμιώτης (κρουστά, τύμπανα)

Ιτέα

Δευτέρα 15 Ιουλίου, ώρα 21:00

Ίαν Στρατής

Ευγενία Λιάκου και Κατερίνα Σούσουλα φωνητικά Ηλίας Σαμαρτζής (ντραμς), Πέτρος Βασιλειάδης (μπάσο), Γιώργος Κουρέλης (πλήκτρα), Αλέξανδρος Δεσποτίδης(κιθάρα).

 

 

 

Share.

Leave A Reply