Το μέλι, αν και τροφή που την χαρακτηρίζει η γλυκιά της γεύση, αποτελείται από ζάχαρα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που συναντάμε στη ζάχαρη.
Συγκεκριμένα, η φρουκτόζη του μελιού απορροφάται στο αίμα μέσω μιας διαδικασίας ενεργητικής απορρόφησης.
Όπως γνωρίζουμε, η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων από τα ελεύθερα σάκχαρα, που υφίστανται στις γλυκαντικές ουσίες για την επεξεργασία ή παρασκευή τροφίμων, αλλά και φυσικά στο μέλι και τους χυμούς, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Αν και το μέλι συγκαταλέγεται στην συγκεκριμένη λίστα, ωστόσο, είναι υγιεινό, παρέχοντας ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας.