Εντατικούς ελέγχους αλλά και πλήθος ενημερωτικών δράσεων πραγματοποίησαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την πρώτη εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενικής ανοχής στη μη χρήση κράνους», με σκοπό την καθολική συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών δίκυκλων, καθώς και των χρηστών Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων).
Αστυνομικοί από όλες τις Υπηρεσίες Τροχαίας, Αστυνομικών Τμημάτων και Ο.Ε.Π.Τ.Α. σε ολόκληρη τη χώρα, προχώρησαν σε αυστηρούς ελέγχους σε δίκυκλα καθώς και σε επιχειρήσεις ενοικίασης δίκυκλων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους επαγγελματίες διανομείς και τους εργοδότες τους.
Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν –25.817– έλεγχοι, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν –3.378– παραβάσεις σε οδηγούς (από τις οποίες –249– σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής) καθώς και –581– παραβάσεις σε επιβάτες.
Ενδεικτικά, μεταξύ των παραβάσεων, οι –3.202– αφορούσαν οδηγούς δίκυκλων (από τους οποίους –245– διανομείς), –558– επιβάτες δίκυκλων, –124– οδηγούς Ε.Π.Η.Ο. και –49– οδηγούς οχημάτων ATV («γουρούνες»).
Πιο αναλυτικά, ανά περιφέρεια, βεβαιώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:
- -1.287- στην Αττική,
- -374- στο Νότιο Αιγαίο,
- -360- στην Κρήτη,
- -342- στα Ιόνια Νησιά,
- -313- στη Δυτική Ελλάδα,
- -302- στη Θεσσαλονίκη,
- -206- στην Ήπειρο,
- -193- στην Πελοπόννησο,
- -150- στη Θεσσαλία,
- -127- στην Κεντρική Μακεδονία,
- -108- στο Βόρειο Αιγαίο,
- -93- στη Στερεά Ελλάδα,
- -92- στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
- -12- στη Δυτική Μακεδονία
Με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπεται η αυστηροποίηση των ποινών, ως εξής:- -350- ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για -30- ημέρες για τον οδηγό δικύκλων (Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη).
- -350- ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλων.
- -30- ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.



