Τετάρτη, 21 Απριλίου

Μήνυμα Δημάρχου Λεβαδέων για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Μήνυμα Δημάρχου Λεβαδέων Γιάννη Ταγκαλέγκα για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού:
“Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αυτισμό καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 02 Απριλίου. Σκοπός της ημέρας είναι η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον αυτισμό, αλλά και η άρση των προκαταλήψεων και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.
Ο αυτισμός αποτελεί μια εκ γενετής ισόβια, πολύπλοκη, νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται κατά τη φάση της ανάπτυξης του ατόμου και οδηγεί σε περιορισμούς και δυσκολίες στην διαμόρφωση γνωστικών λειτουργιών, στον τρόπο επικοινωνίας και την επεξεργασία των αισθητηριακών ερεθισμάτων.
Χαρακτηριστικά του είναι η ελλιπής κοινωνική αλληλεπίδραση του πάσχοντα, η ύπαρξη γλωσσικών διαταραχών, αρκετές φορές η απουσία λόγου και σημαντικού ή όχι βαθμού νοητικής υστέρησης.
Αν και το φάσμα του αυτισμού είναι πολύ μεγάλο, εκτιμάται ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων με αυτισμό, περίπου το 40%, έχει πνευματικές ικανότητες υψηλής νοημοσύνης και εξαιρετικές δεξιότητες, διαπρέποντας σε πολλές και διαφορετικές μορφές της επιστήμης και των τεχνών, χωρίς να «στιγματίζονται».
Η πολιτεία οφείλει να στοχεύει στην βελτίωση της ζωής των ατόμων με αυτισμό και στην αναγκαία υποστήριξη των οικογενειών τους, προσφέροντας τους την εξατομικευμένη και κατάλληλη φροντίδα τους καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους, παρέχοντας εξειδικευμένα κέντρα, σχολεία και παιδικούς σταθμούς.
Στόχος του ανθρώπινου γένους θα πρέπει να είναι η αμέριστη στήριξη, ο σεβασμός, η ισότητα και η αποδοχή των ατόμων με αυτισμό, γιατί στον κόσμο αυτό είμαστε μοναδικοί και διαφορετικοί και ταυτόχρονα είμαστε τόσο ίδιοι.”
Share.

Comments are closed.