Τετάρτη, 12 Μαΐου

Μήνυμα κατά του καπνίσματος από την Αντικαρκινική Λιβαδειάς

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το δικό τους συμβολικό μήνυμα κατά του καπνίσματος έστειλαν οι κυρίες του παραρτήματος Λιβαδειάς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Πάνω στο πανό που κρέμασαν στην κεντρική πλατεία της πόλης ήταν ζωγραφισμένη μια καρδιά και μέσα της ένα σβησμένο αποτσίγαρο….ένα μήνυμα που λέει, πως μόνο “αν αφήσετε την καρδιά σας να μιλήσει, το μυαλό να αποφασίσει, τη σκέψη να σεργιανίσει σ΄όλα αυτά που τόσα χρόνια σας μάθαμε, ακούσατε, πιστέψατε, μόνο τότε θα κόψετε το κάπνισμα!!!!!”.

Η σημερινή αυτή δράση έγινε με αφορμή την 31η Μαΐου που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με απόφαση που έλαβε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για να υπενθυμίσει στο παγκόσμιο κοινό τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Πανελλαδικά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει δημιουργήσει μια καινοτόμο διαδικτυακή πλατφόρμα για τη διακοπή του καπνίσματος  https://stopkapnisma.gr και σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/stopkapnisma.

Περιλαμβάνει πλούσια ειδησεογραφία, αναλύσεις, κοινωνικές παρεμβάσεις, υλικό αυτοβοήθειας και τηλε- συμβουλευτική, μία αποδοτική μέθοδος που επιτρέπει στον καπνιστή που επιδιώκει να διακόψει το κάπνισμα να τύχει από ειδικούς της κατάλληλης καθοδήγησης και υποστήριξης. Με προκαθορισμένες συναντήσεις και αμφίδρομη ζωντανή επικοινωνία αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο αποδοτικό τρόπο διακοπής καπνίσματος.

Οι καπνιστές καλούνται να επισκεφθούν την πλατφόρμα και να προχωρήσουν στο ουσιαστικό βήμα για την υγεία και την ευεξία τους.

Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικεντρώνεται στην προστασία της νεολαίας από τον καπνό έχοντας σαν θέμα «Προστασία των νέων από την χειραγώγηση της βιομηχανίας και η πρόληψη της χρήσης από αυτούς καπνού και νικοτίνης».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται το κάπνισμα (καρκίνος του πνεύμονα, του λάρυγγα και του στόματος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, εμφύσημα, κ.ά.). Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα συγκεκριμένα, τα στοιχεία είναι εξίσου απογοητευτικά. Διότι σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) το 25% των θανάτων των ανδρών στην Ελλάδα οφείλεται άμεσα ή έμμεσα στο κάπνισμα, ενώ όπως είχε αποκαλύψει προ διετίας η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Share.

Comments are closed.