Η υποστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στη Βοιωτία έρχεται για μία ακόμη φορά στην επικαιρότητα με αφορμή πρόσφατο εργατικό ατύχημα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ» στη Θήβα. Θύμα εργαζόμενη γυναίκα, της οποίας ακρωτηριάστηκαν δύο δάκτυλα του αριστερού χεριού της.
Το δυσάρεστο γεγονός κατήγγειλε το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Βοιωτίας (ΣΕΧΒΝΒ) «Ο Σπάρτακος» κάνοντας λόγο για “προκλητική αποδυνάμωση των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών του «Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου» (ΚΕΠΕΚ) από το «νόμο-έκτρωμα» Χατζηδάκη που έχει αφήσει τους εργαζόμενους απροστάτευτους. Ειδικά για τους νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας η υποστελέχωση είναι κυριολεκτικά τρομακτική, αφού μόνο… δύο (!) Τεχνικοί Επιθεωρητές καλούνται πραγματοποιήσουν προληπτικούς ελέγχους επαγγελματικού κινδύνου σε χιλιάδες επιχειρήσεις”.
Σχετική αναφορά στη Βουλή κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, η Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Γιώτα Πούλου προσκομίζοντας μαζί και την ανακοίνωση–καταγγελία του Σωματείου.
“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει επιτέλους να ακούσει τη φωνή των εργαζομένων που βιώνουν καθημερινά την αβεβαιότητα στους χώρους δουλειάς και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτεί η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητά τους” τονίζει σε δήλωση της η κ. Πούλου.
Ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων, προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης.
Στην ερώτηση τονίζεται ότι την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022, σημειώθηκε εργατικό ατύχημα σε εργαζόμενη στις εγκαταστάσεις της εταιρίας ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε. στη Θήβα. Συγκεκριμένα, στο τμήμα των thermoformings στην μηχανή TFT, κατά τη διάρκεια της απογευματινής βάρδιας ακρωτηριάστηκαν δύο ακροδάχτυλα του αριστερού χεριού της εργαζόμενης, η οποία και μεταφέρθηκε από συναδέλφους στο Νοσοκομείο Θηβών. Πρόκειται για ένα ακόμα σοβαρό εργατικό ατύχημα, το οποίο προστίθεται στα πολλαπλά τραγικά εργατικά ατυχήματα, που καθιστούν αναγκαία την διασφάλιση της επαρκούς τήρησης των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Σημειώνεται επίσης ότι αφενός το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Εργοστασίου ΑΠΚΟ – ΜΟΡΝΟΣ, με υπ΄αρίθμ. 578/14-9-2022 έγγραφό του ζητά από το ΣΕΠΕ Λιβαδειάς να προσέλθει εγκαίρως στην επιχείρηση ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε. για την πραγματοποίηση αυτοψίας για τα αίτια του ατυχήματος και αφετέρου, το Σωματείο εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Βοιωτίας (Σ.Ε.Χ.Β.Ν.Β.) «Ο Σπάρτακος», με το υπ’ αρίθμ. 850/14-9-2022 έγγραφό του καταγγέλλει ότι οι θεσμικές αλλαγές που έχει υποστεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας λόγω των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης έχει οδηγήσει στην περαιτέρω αποδυνάμωσή του. Αποτέλεσμα αυτού, για τους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας, υπάρχουν μόνο δύο Τεχνικοί Επιθεωρητές, που σημαίνει ότι για να περάσουν έστω μια φορά για προληπτικό έλεγχο σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους δύο Νομούς θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια.
Ο κ. Μουλκιώτης ζητάει από τον αρμόδιο υπουργό, να προβεί σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου “αφ΄ ενός μεν να διαλευκανθούν οι συνθήκες του εργατικού ατυχήματος, αφ’ ετέρου δε να απαντήσουν αν προβλέπονταν και τηρούνταν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, αλλά και αν είχαν πραγματοποιηθεί επιθεωρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες”.
Ακόμα, να απαντήσει πως αντιμετωπίζει το Υπουργείο το φαινόμενο των αυξανόμενων εργατικών ατυχημάτων και αν προτίθεται να προβεί στην άσκηση ενισχυμένης εποπτείας με σκοπό την επιβολή κυρώσεων στις επιχειρήσεις που δεν επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια προς αποτροπή των εργατικών ατυχημάτων.
Τέλος, ζητείται να κατατεθούν σειρά συγκεκριμένων εγγράφων, από τα οποία θα προκύψει εάν τηρούνταν οι προβλεπόμενοι όροι και οι κανόνες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και θα ρίξουν άπλετο φως στις συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος.