Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την
Τετάρτη 29 Μαΐου, δια ζώσης στη Λαμία και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη, ενώ μεταδόθηκε
ζωντανά από το κανάλι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο YouTube.
Προ ημερήσιας διάταξης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας:
– Άκουσε και έλαβε υπόψη με προσοχή τους προβληματισμούς κατοίκων της Τ.Κ. Μύτικα του Δήμου Χαλκιδέων για την υπόγεια όδευση καλωδίων υπερυψηλής τάσης και προχώρησε στην έκδοση σχετικών ψηφισμάτων.
Εκτός αυτών, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αναλαμβάνει τις δαπάνες για να ορίσει κατάλληλο μελετητή, προκειμένου να καταλήξει με αρτιότητα και ταχύτητα -υπό την επίβλεψη των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας- σε επιστημονικό συμπέρασμα επί του σχεδιασμού υπογειοποίησης και των κινδύνων για τη δημόσια Υγεία. Ο μελετητής θα λάβει υπόψη και όσα στοιχεία έχουν συγκεντρώσει οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς και τις απόψεις του ΑΔΜΗΕ.
– Συζήτησε εκτενώς προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων της Π.Ε. Φθιώτιδας, οι οποίοι προσήλθαν στη συνεδρίαση.
– Αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση ψηφίσματος κατά της υποβάθμισης της ΔΟΥ Χαλκίδας.
Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Χρήστος Γεωργίου, απαντώντας σε σχετική επερώτηση της Περιφερειακής Συμβούλου Φθιώτιδας Αλίκης Λιάσκα, γνωστοποίησε ότι έχει ήδη κινήσει διαδικασίες για τη νοσοκομειακή κάλυψη της ανάγκης οδοντιατρικών πράξεων σε Άτομα με Αναπηρίες.
Ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση του σώματος για τα πρόσφατα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης μαθητών στα όρια του Δήμου Λαμιέων και για το σύνολο των ελέγχων και ενεργειών, στις οποίες προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με στόχο την προστασία της δημόσιας Υγείας.
Επισημάνθηκε -μεταξύ άλλων- ότι:
1. Είχαν διενεργηθεί έλεγχοι στη συγκεκριμένη επιχείρηση κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2023.
2. Οι υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν άμεσα μετά τα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης και διενεργήθηκε έλεγχος πριν εκδηλωθεί πυρκαγιά στην επιχείρηση.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας:
– Γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και του φακέλου μελέτης για την έγκριση ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΠΕ), στην περιοχή των Οινοφύτων Ασωπού.
– Προχώρησε σε τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έτους 2024, προκειμένου να ενταχθούν νέα έργα, όπως τα ακόλουθα:
– «Σύνδεση Δικτύου Η/Μ για τη λειτουργία της νέας εγκατάστασης ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας», προϋπολογισμού 37.200 ευρώ.
– «Συνδέσεις λοιπών δικτύων (υδραυλικά, αποχέτευση κλπ.) για τη λειτουργία της νέας εγκατάστασης ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας», προϋπολογισμού 24.800 ευρώ.
– «Φόρτωση, εκφόρτωση και τοποθέτηση τμήματος παροπλισμένου υποβρυχίου «ΓΛΑΥΚΟΣ» στον αύλειο χώρο του παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου Χαλκίδας», προϋπολογισμού 28.000 ευρώ.
– «Παροχή υπηρεσιών Συμβούλου για το έργο: Ανακατασκευή και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου ΧΚΚ», προϋπολογισμού 29.539,49 ευρώ.
– «Κατεδάφιση αυθαιρέτου κτίσματος στην Τ.Κ. Κίρρας», προϋπολογισμού 5.000 ευρώ.
– «Διοργάνωση Basketball Camps σε πόλεις της Στερεάς Ελλάδας», προϋπολογισμού 37.200 ευρώ.
Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός
δήλωσε:
«Κάναμε σήμερα ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στην περιοχή των Οινοφύτων Ασωπού και παράλληλα εγκρίναμε νέα έργα, μελέτες και παρεμβάσεις για να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα και να ικανοποιήσουμε ανάγκες συμπολιτών μας.
Επιλέξαμε επίσης να μην μείνουμε σε ανέξοδες – με την κυριολεκτική και μεταφορική έννοια – διατυπώσεις στο ζήτημα της υπογειοποίησης καλωδίων υπερυψηλής τάσης στον Μύτικα του Δήμου Χαλκιδέων. Αναλάβαμε λοιπόν τη δαπάνη για να ερευνήσουμε όλα τα στοιχεία που συγκεντρώνουν κάτοικοι του Μύτικα, αλλά και ο ΑΔΜΗΕ, ώστε να καταλήξουμε σε επιστημονικά τεκμηριωμένα συμπεράσματα για τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια Υγεία.
Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, ακούσαμε επίσης και λάβαμε υπόψη με προσοχή τα αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων της Φθιώτιδας. Συνεργαζόμαστε με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων και πιέζουμε για λύσεις και για την ταχύτερη καταβολή αποζημιώσεων».