Πέμπτη, 13 Μαΐου

Ο “Γολγοθάς” της καθαρίστριας που βρίσκεται στις φυλακές Θηβών για μια τάξη του δημοτικού

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αθώα δικαστική υπάλληλος για κατάθεση πλαστού πτυχίου νομικής στα Χανιά, καθαρίστριας  που παρουσίασε απολυτήριο Δημοτικού στο Δήμο Βόλου. Δύο αδιαμφισβήτητα διαφορετικές αλλά με κοινά στοιχεία υποθέσεις εκτυλίχθηκαν τους περασμένους μήνες στις δικαστικές αίθουσες της χώρας μας, είχαν, ωστόσο, εντελώς διαφορετική έκβαση.

Στην πρώτη περίπτωση, η υπάλληλος αθωώθηκε και επέστρεψε στη θέση της ενώ στη δεύτερη ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης έπεσε βαρύς, με την κατηγορούμενη να κρίνεται ένοχη και να οδηγείται στη φυλακή για να εκτίσει 10ετή ποινή.

Στο μυαλό των απλών πολιτών, οι αποφάσεις αυτές μοιάζουν να στερούνται κάθε λογικής: ιδιαίτερα στην περίπτωση της καθαρίστριας από τον Βόλο που ανεβαίνει πλέον τον δικό της Γολγοθά στις φυλακές Θηβών.

Το έγκλημά της; Παραποίησε πιστοποιητικό Δημοτικού για να φαίνεται ότι ολοκλήρωσε την ΣΤ’ τάξη ενώ στην πραγματικότητα είχε φοιτήσει μόνο μέχρι την Ε’ για να προσληφθεί ως καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου.

Η γυναίκα αυτή, που εργάστηκε για 18 χρόνια ολόκληρα χρόνια και με ευσυνειδησία στον παιδικό σταθμό, κατέθεσε τα χαρτιά της το 1996 και, όντας σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια, παραποίησε το έγγραφο που είχε λάβει από το σχολείο της για να φανεί πως είχε ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

«Έκτοτε έως και το 2014 παρείχε ανελλιπώς τις υπηρεσίες της ως καθαρίστρια και μάλιστα πάρα πολύ καλά» λέει στο CNN Greece o συνήγορος της καθαρίστριας, Γιώργος Σινέλης.

Στη συνέχεια, όπως εξηγεί ο κ. Σινέλης, ασκήθηκε εναντίον της γυναίκας κακουργηματική δίωξη για απάτη και πλαστογραφία, σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50.

«Είναι ένας νόμος που θα έπρεπε προ πολλού να έχει καταργηθεί και προβλέπει την ποινή της ισοβίου καθείρξεως για οικονομικά αδικήματα κάτι που δεν προβλέπεται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα» εξηγεί ο κ. Σινέλης.

Η καθαρίστρια καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε 15 χρόνια κάθειρξη, καθώς κρίθηκε ένοχη τόσο για το αδίκημα της απάτης όσο και για αυτό της πλαστογραφίας. Κατά τη δίκη της σε δεύτερο βαθμό, το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας την απάλλαξε από την κατηγορία της πλαστογραφίας αλλά έκρινε ότι το Δημόσιο εξαπατήθηκε και προκλήθηκε «μεγάλη ζημιά», καθώς κατέβαλλε στη γυναίκα μεικτές αποδοχές δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Έτσι, η καθαρίστρια καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση.

Ο συνήγορος της γυναίκας έχει πλέον κινήσει τη διαδικασία κατάθεσης αιτήματος αναίρεσης της απόφασης: «Για να μπορέσει και η καθαρίστρια αυτή να εξέλθει της φυλακής και να κάνει Χριστούγεννα με τους οικείους της».

«Είχε ανάγκη αυτή τη δουλειά γιατί ο άνδρας της ήταν τοξικομανής, είχε δύο παιδιά και με αυτά τα χρήματα συντηρούσε την οικογένειά της και κυρίως τα παιδιά της» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σινέλης, και συνεχίζει: «Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι εδώ πρόκειται για μια καθαρίστρια. Δεν είναι κάποιος γιατρός που κατέθεσε ένα πλαστό πτυχίο ή κάποιος μηχανικός. Υπήρχε το τυπικό στοιχείο της Ε’ δημοτικού. Είτε Ε΄ είχε τελειώσει είτε ΣΤ’, η παροχή της υπηρεσίας ήταν η ίδια. Δεν άλλαζε σε κάτι, δεν είχε καμία διαφοροποίηση».

Η 53χρονη καθαρίστρια θα παραμείνει στις φυλακές Θηβών μέχρι να υπάρξει κάποια εξέλιξη στην υπόθεσή της.

«Είναι σε τραγική κατάσταση. Δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη μέχρι σήμερα και ξαφνικά βρέθηκε στη φυλακή» αναφέρει ο δικηγόρος της.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η 53χρονη γυναίκα, όπως αποκαλύφθηκε στις δικαστικές αίθουσες, κατέθεσε το παραποιημένο πιστοποιητικό σε διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για πρόσληψη τακτικού προσωπικού για θέση καθαρίστριας ενός κρατικού παιδικού σταθμού στον Βόλο.

Η αρμόδια επιτροπή αλλά και το ΔΣ του σταθμού προχώρησαν στη συνέχεια στον διορισμό της γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας της, η 53χρονη είπε στο Δικαστήριο ότι ήταν σε απελπιστική κατάσταση εκείνη την εποχή.

«Δεν γνώριζα πως αυτό που έκανα ήταν τόσο επιβαρυντικό. Εγώ το έκανα, το παραδέχομαι, όμως δεν μπορώ να το πάρω πίσω» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ζήτησε από το Δικαστήριο μια δεύτερη ευκαιρία…

Στο πλευρό της καθαρίστριας οι συνάδελφοί της

Ο Γολγοθάς της 53χρονης γυναίκας έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στον Βόλο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο πλευρό της καθαρίστριας στέκονται, μεταξύ άλλων, και οι συνάδελφοί της, οι οποίοι μέσω ανακοίνωσής τους ζητούν την άμεση αποφυλάκισή της από τις φυλακές Θήβας.

Το Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών νομού Μαγνησίας χαρακτηρίζει άδικη την απόφαση του δικαστηρίου και υπογραμμίζει ότι η γυναίκα δεν έκλεψε το δημόσιο αλλά προσέφερε εργασία και πληρωνόταν για αυτή.

Η καταδίκη της γυναίκας έχει προκαλέσει μεγάλο «θόρυβο» και στα κοινωνικά δίκτυα, με χρήστες ανά την Ελλάδα να δηλώνουν προβληματισμένοι και θυμωμένοι, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους στο δράμα της 53χρονης.

Share.

Leave A Reply