Τρίτη, 19 Ιανουαρίου

Ο Ηλίας Τραμπάκουλος για τον αποκλεισμό της μάχης των Πλαιταιών

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Την διαμαρτυρία του για τον αποκλεισμό των Πλαταιών από τις εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, εκφράζει με ανοικτή επιστολή ο Ηλίας Τραμπάκουλος, δημοτικός σύμβουλος Θηβαίων, επικεφαλής της παράταξης “ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ”. Καλεί δε το δήμαρχο, Γιώργο Αναστασίου να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην Επιτροπή εορτασμού και να διεκδικήσει την αποκατάσταση της “αδικίας”.

Η επιστολή Τραμπάκουλου:

«ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ- ΣΑΛΑΜΙΝΑ 2020»

Γιατί όχι «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ- ΣΑΛΑΜΙΝΑ- ΠΛΑΤΑΙΕΣ  2020»;

Ιδού η απορία …

Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμαρχος Θηβαίων ορίστηκε ως  μέλος στις δράσεις για το επετειακό έτος «Θερμοπύλες- Σαλαμίνα 2020».

Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το «Ίδρυμα  Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού και Εσωτερικών αφορούν σε  εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Δυστυχώς, η μάχη των Πλαταιών και η σημασία της απουσιάζουν  από τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί. Κανένα διεθνές συνέδριο, καμία επιστημονική ημερίδα, κανένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή μαθητικός διαγωνισμός δεν έχει αναφορά στη μάχη των Πλαταιών που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων. Γνωρίζουμε τον  καταλυτικό ρόλο που είχε η  νικηφόρα έκβαση  αυτής της μάχης  για την μετέπειτα ιστορία της Ελλάδας και όλου του κόσμου.

Μερικές δράσεις, ονομαστικά, για του λόγου το αληθές:

«Θερμοπύλες και Σαλαμίνα- Αποτιμώντας τη σημασία τους σήμερα»

Πανελλήνιος διαγωνισμός δοκιμίου για μαθητές με θέμα: «Ναυμαχία Σαλαμίνας- Μάχη Θερμοπυλών 2500 χρόνια μετά»

«Η μάχη των Θερμοπυλών και η ναυμαχία της Σαλαμίνας ως θρίαμβος της θέλησης  και ως θεμέλιος λίθος του Δυτικού πολιτισμού»

Επετειακή έκδοση, εκπαιδευτικό βίντεο, αναμνηστικό μετάλλιο, εικαστικές εκθέσεις και πολλά άλλα πολιτιστικά γεγονότα που θα γίνουν στη Σαλαμίνα, τη Σπάρτη, την Αθήνα και αλλού.

 

Πέρα από την ιστορική και πολιτιστική αξία που προσδίδουν τα παραπάνω υπάρχει επίσης οικονομικό και αναπτυξιακό όφελος. Για παράδειγμα, απαλλάσσεται ο Δήμος Σαλαμίνας από χρέος 2,4 εκατ. ευρώ στην ΕΥΔΑΠ  και δημιουργείται σύγχρονο νοσηλευτικό κέντρο για τις ανάγκες των κατοίκων.

«Επίσης, θα γίνουν σημαντικά έργα υποδομής στους τόπους που αναφέρονται στην επέτειο», όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (ανακατασκευή Αρχαιολ. Μουσείου Σπάρτης, συντήρηση κτιρίων στη Σπάρτη, παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών, σήμανση του πεδίου της μάχης κ.λ.π.)

Στο site  https://www.thermopylaesalamis2020.gr/ του σχετικού πρότζεκτ μπορείτε να ενημερωθείτε για δεκάδες σπουδαίες δράσεις, συνεργασίες μουσείων και εφορειών  αρχαιοτήτων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και ιδρυμάτων, εμπλοκή   σπουδαίων επιστημόνων και προσωπικοτήτων.

Επιθυμούμε- πέρα από την τυπική συμμετοχή του κυρίου Αναστασίου- και την ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου Θηβαίων και της Δ.Ε. Πλαταιών σε όλο αυτό το πρόγραμμα που θα αποκαταστήσει την αδικία και θα βοηθήσει, από κάθε άποψη, την περιοχή μας.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν …

ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ

Δημοτικός  Σύμβουλος Δήμου Θηβαίων

Share.

Leave A Reply