Πέμπτη, 15 Απριλίου

Ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας στο διαδίκτυο

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το ιστορικό έθιμο του Βλάχικου Γάμου της Θήβας αναβιώνει μέσω του διαδικτύου στη σελίδα https://vlaxikosgamos.gr .

Πληροφορίες, εικόνες και βίντεο, ακόμα και οι παραδοσιακοί ήχοι των “βλάχων” πλημμυρίζουν τη σελίδα προσφέροντας μια πρώτη γεύση του εθίμου.

Ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας, ένα από τα μακροβιότερα αποκριάτικα έθιμα, αποτελεί σάτιρα ενός ποιμενικού γάμου, ενσωματώνοντας παράλληλα πληθώρα στοιχείων από τις διονυσιακές τελετές της περιοχής μας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της τοπικής μας παράδοσης, η μεγάλη ιστορία του οποίου μας γεμίζει υπερηφάνεια αλλά και ευθύνη για να το διατηρήσουμε ζωντανό.

Στην ιστοσελίδα του εθίμου μπορείτε να διαβάσετε τα βασικά στοιχεία του Βλάχικου Γάμου, να δείτε χαρακτηριστικό φωτογραφικό υλικό από διάφορες στιγμές της ιστορίας του και να παρακολουθήσετε ντοκιμαντέρ και εκδηλώσεις σχετικά με αυτό. Επίσης, περιλαμβάνεται ένα τμήμα από το πολύ σημαντικό και ιστορικό φωτογραφικό αρχείο που διατηρεί ο Παραδοσιακός Σύλλογος του Βλάχικου Γάμου. Πολλές από τις φωτογραφίες αυτές μάλιστα, χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Φυσικά, όσο και αν προσπαθήσει κανείς, είναι ανέφικτο να αποτυπώσει σε λίγες μόνο διαδικτυακές σελίδες ένα έθιμο με ιστορία 170 περίπου χρόνων. Ακόμα, η ζωντανή παρακολούθηση και ιδιαίτερα η συμμετοχή στο Βλάχικο Γάμο, το απόλυτο ξεφάντωμα και ο ασταμάτητος χορός υπό τους ήχους του νταουλιού και της πίπιζας είναι σίγουρα αδύνατο να υποκατασταθούν.

Share.

Comments are closed.