Ένα «ταξίδι» που άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2011 με τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας και ολοκληρώθηκε σήμερα Κυριακή 27 Νοεμβρίου, με την παρουσίαση του βιβλίου «Διαβατήρια ευετηριακά δρώμενα – Παλαιές μορφές – σύγχρονοι προβληματισμοί – Νέες ερμηνείες», το οποίο περιλαμβάνει τα πρακτικά της ημερίδας, με εκτενή αναφορά στο έθιμο του Βλάχικου Γάμου, του σημαντικότερου πολιτιστικού γεγονότος της σύγχρονης Θήβας.
Η εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας και διοργανώθηκε από τον Δημοτικό Οργανισμό Δήμου Θηβαίων (ΔΟΘ), σε συνεργασία με το Σύλλογο Παραδοσιακού Βλάχικου Γάμου Θήβας και πλαισιώθηκε από διακεκριμένους ομιλητές:
- Ανδρομάχη Οικονόμου, Διευθύντρια Ερευνών του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας(ΚΕΕΛ) της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία επιμελήθηκε της έκδοσης,
- Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών & Διευθύνων ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών
- Ιωάννης Δρίνης, Προϊστάμενος Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων στη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς(ΔΙΝΕΠΟΚ) του υπουργείου Πολιτισμού.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι βουλευτές Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου και Γιώργος Μουλκιώτης, η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά, ο Δήμαρχος Θηβαίων, Γιώργος Αναστασίου και ο πρόεδρος του Παραδοσιακού Συλλόγου Βλάχικου Γάμου Θήβας, Γιώργος Γαστουνιώτης.
«Ο Βλάχικος Γάμος αποτελεί ένα έθιμο που είναι στενά συνυφασμένο με την κοινωνία της Θήβας, τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν. Ένα έθιμο που μας στέρησε η πανδημία, ευελπιστούμε όμως ότι θα έχουμε και πάλι τη χαρά να το αναβιώσουμε… Τις Απόκριες του 2023 ας σμίξουμε λοιπόν ξανά με τις παρέες των Βλάχων και ας γλεντήσουμε, χορέψουμε και ξορκίσουμε το κακό. Κι ας ευχηθούμε υγεία και του χρόνου όλοι στο μέτρο!», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Αναστασίου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Θηβαίων και ο πρόεδρος του ΔΟΘ, Σταμάτης Καλαμιώτης, τίμησαν την κ. Οικονόμου τόσο για τη συμβολή της στην έκδοση του βιβλίου, όσο και για τις άοκνες προσπάθειές της να αναδείξει το έθιμο του Βλάχικου Γάμου, το οποίο από το 2018 έχει ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπ. Πολιτισμού.