Δευτέρα, 17 Μαΐου

Οι προτάσεις Χριστακάκη για έναν “Σύγχρονο Δήμο Ορχομενού”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Την πρόταση του για την ανάπτυξη του δήμου Ορχομενού παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Σταύρος Χριστακάκης, ως επικεφαλής του συνδυασμού  “ΠΟΡΕΙΑ  ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ”.

Ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, έδωσε απαντήσεις για παλιές υποθέσεις του δήμου, λέγοντας ότι κάποιοι επιδίωξαν την πολιτική του εξόντωση και ανέπτυξε το όραμα του για έναν Δήμο Σύγχρονο, Αποτελεσματικό, Πρωτοποριακό.

Ο  Σταύρος Χριστακάκης, είναι Οικονομολόγος- Σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης.

Ακολουθεί η ομιλία του:

Αγαπητές συνδημότισσες, Αγαπητοί συνδημότες

Φίλες και Φίλοι

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και εργάζομαι στον Ορχομενό τα τελευταία 50 χρόνια εκτός από το διάστημα των σπουδών μου ως Οικονομολόγος.

Επέλεξα να ζήσω στον τόπο μου επειδή πίστευα και πιστεύω στην προοπτική του. Όλοι εμείς που ζούμε στον Δήμο Ορχομενού εργαζόμαστε και δημιουργούμε ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ελπίζοντας για ένα Δήμο που είναι δικός μας και όχι των υμετέρων. Όχι στο εγώ οποιασδήποτε πολιτικής, τοπικής εξουσίας που μας κρατάει σε στασιμότητα και σε λιγοστό φως.

Όλα λοιπόν στο φως και ξεκινώ μ’ αυτό που στον Δήμο μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια συντηρούν οι διάφοροι λασπολόγοι.

Οφείλω λοιπόν σε αυτό το σημείο για την οικογένεια μου που με στήριξε όλα τα  χρόνια γιατί γνωρίζει ότι πρόκειται για σχέδιο πολιτικής εξόντωσης μου και για την οικογένειά μου και για τους συνεργάτες μου να αναφερθώ στο της θέμα της Δημοτικής επιχείρησης.

Κάποιοι σχεδίασαν την πολιτική μου εξόντωση γιατί ήθελαν να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς που είχαν κάνει για την διοίκηση του Δήμου. Αυτό είναι το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών, τους οποίους εμείς βάλαμε ως δημοτική αρχή τότε, το οποίο διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα και σε ότι με αφορά δεν με αγγίζει σε κανένα του σημείο γιατί απλά ήμουν εργαζόμενος και δεν είχα καμία διαχειριστική η εκτελεστική εξουσία. Εδώ είναι το πόρισμα και ένας από τους φακέλους για όσους θέλουν να μάθουν την αλήθεια. Γιατί όμως επιδίωξαν την πολιτική μου εξόντωση για να υλοποιήσουν τα σχέδια τους αλλά και για να μας κρύψουν ότι π.χ ο Ναός στο κοιμητήριο δεν προχωράει γιατί είναι παράνομος, δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη άδεια, όπως ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, ότι μελέτες πληρώνονται δηλώνοντας ότι εργάζεται κάποιος ως ειδικός συνεργάτης στο Δήμαρχο ενώ συνεχίζει να εργάζεται στην επιχείρηση του.

Σας καλώ να επιστρέψουμε τον Δήμο στον πολίτη, να γεφυρώσουμε το χάσμα της κοινωνίας των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σας καλώ λοιπόν σήμερα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να κάνουμε την προοπτική πραγματικότητα.

Μπορούμε όμως να αλλάξουμε αυτό το σκηνικό της απαξίωσης και της μιζέριας, ναι μπορούμε, όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Ναι, το πιστεύω αυτό και μπορούμε να το κάνουμε πράξη αν εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας και ανθρώπους που γνωρίζουν.

Ανθρώπους με γνώση, εμπειρία, ενθουσιασμό και σύγχρονη ματιά.

Ανθρώπους Νέους που έχουν τα εφόδια και την όρεξη να μείνουν, να εργαστούν και να ασχοληθούν ουσιαστικά με τον Ορχομενό μας.

Ο Δήμος, ο κινητήριος μοχλός για καλύτερες μέρες, πρέπει να γίνει σύγχρονος και  ισχυρός, να απαλλαγεί από μικροκομματικά συμφέροντα και να ανοίξει τις πόρτες του σε όλους τους Δημότες

 

Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος με αναβαθμισμένη Ποιότητα Ζωής, που μεταφράζεται σε λειτουργικές γειτονιές, πράσινο, παιδικές χαρές, κυκλοφοριακό, προσβάσιμους  χώρους σε ΑΜΕΑ,  φιλοζωική πολιτική, αξιοποίηση κενών και εγκαταλελειμμένων κτηρίων (οι βιώσιμες επενδύσεις σε ακίνητα προϋποθέτουν βιώσιμη πόλη και το αντίστροφο). Βασική προϋπόθεση της ποιότητας ζωής είναι η αισθητική, την οποία θεωρούμε κοινωνικό και αναπτυξιακό αγαθό. Η αναβάθμιση της αισθητικής αρχίζει από το δήμο που οφείλει να δώσει το καλό παράδειγμα και να το επιβάλλει όπου απαιτείται. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό της καθημερινότητας και να αντικρίζουμε βρώμικες πλατείες και γειτονιές καθώς και σκοτεινά σημεία λόγο μη αντικατάστασης λαμπτήρων φωτισμού σε μια περίοδο που η παραβατικότητα είναι σε έξαρση.

Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος ενεργειακά αναβαθμισμένος. Ενδεικτικά αναφέρω: βιοκλιματικές παρεμβάσεις σε δημοτικά και σχολικά κτήρια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με LED.

Εμείς σχεδιάζουμε  ένα Δήμο με συνετή και αναπτυξιακή διαχείριση των απορριμμάτων, της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Δεν μπορεί οι αυξήσεις στην ύδρευση να βαπτίζονται μειώσεις. Εδώ θα αναφέρω την περίπτωση της μητέρας μου. Πληρώνει εκτός το πάγιο 25 ευρώ υπέρβαση με την νέα τιμολογιακή πολιτική θα πληρώσει 60 ευρώ.

Δημιουργούμε ένα Δήμο  που αξιοποιεί την υφιστάμενη περιουσία του  και την εκμεταλλεύεται , με στόχο τη διασφάλιση τόσο της βιωσιμότητάς της, όσο και των απαραίτητων μελλοντικών επενδύσεων. Η αξιοποίηση των δημόσιων υποδομών, αλλά και η βελτιστοποίηση των υποστηρικτικών τουριστικών, κοινωνικών και λοιπών υπηρεσιών, θα αποτελέσει παράγοντα άμεσης και έμμεσης κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων και συνολικής ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον. Κάνουμε τον Δήμο φιλικό  στην επιχειρηματικότητα. Κατανοώντας  και στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη της πόλης με την ενεργή συμμετοχή και τη συνεργασία δημόσιων οργανισμών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, κλαδικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα. Εφαρμόζουμε την απαλλαγή από τα τέλη για μια τριετία για τους νέους επιχειρηματίες κάτι που εφάρμοσε με επιτυχία ο Δήμος Καρπενησίου.

Αναπτύσσουμε με σύγχρονη θεώρηση την τουριστική ανάπτυξη.  Αξιοποιούμε τα δυνατά σημεία ανάπτυξης του τουρισμού.

Στόχος  μας, η στενή συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού και η από κοινού στόχευση στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τουρισμού. Σε αυτή τη προσπάθεια ο δήμος μπορεί να συμβάλλει άμεσα θέτοντας ως προτεραιότητα την βελτίωση των υποδομών τόσο σε επίπεδο εγκαταστάσεων, όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας (δωρεάν WIFI )

Πρωτοστατούμε στην  στήριξη και  την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, υποστηρίζοντας αγρότες και κτηνοτρόφους,  στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στις υπηρεσίες του, αλλά και αποτελώντας ένα μοχλό πίεσης προς τους αρμόδιους φορείς. Διεκδικούμε την ίδρυση δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων το οποίο θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση των αγροτικών προϊόντων και θα δημιουργήσει υπεραξίες ενισχύοντας το εισόδημα των αγροτών μας.

Συμμετέχουμε στον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να γίνει αρδεύσιμη όλη η έκταση στα όρια του Δήμου μας Πότε επιτέλους θα παρέχεται φθηνή ενέργεια στους αγρότες μας, που σήμερα δουλεύουν με το ακριβότερο πετρέλαιο και ρεύμα στην Ευρώπη;

Ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και την καινοτομία ώστε ο Δήμος να συμβαδίζει με τις νέες εξελίξεις τόσο της τεχνολογίας όσο και της διακυβέρνησης. Η υιοθέτηση μοντέλων κυκλικής οικονομίας και οικιακής οικονομίας αποτελεί βασική συνιστώσα για εμάς στοχεύοντας ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και στην προώθηση συμμετοχικών μοντέλων διακυβέρνησης. Σχεδιάζουμε την δημιουργία θεματικής αγοράς όπου σε συνεργασία με τον σύλλογο γυναικών. Οι γυναίκες που έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα δημιουργικές ικανότητες θα εκθέτουν και θα πωλούν τα προϊόντα τους λειτουργώντας παράλληλα θεματικές εκδηλώσεις για την προσέλευση του κόσμου.

Αποτελεσματικός είναι ένα Δήμος που γνωρίζει τα δυνατά του σημεία, στοχεύει στην ανάδειξή τους και τα αξιοποιεί προς όφελος των δημοτών του.

Πρωτοποριακός είναι ένας Δήμος με σχέδιο δράσης για την κοινωνική του πολιτική. Η εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης για τον τομέα της Κοινωνικής Προνοίας αποτελεί βασική υποχρέωση ενός οργανωμένου Δήμου, ιδιαίτερα σε περιόδους όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης που συνεχίζεται στη χώρα μας. Ένα τέτοιο σχέδιο αποτυπώνει και αξιολογεί τις υπάρχουσες υποδομές στον προνοιακό τομέα , θα υπογραμμίζει τις ανάγκες αλλά και θα σχεδιάζει τις υπηρεσίες που θα προσφέρει με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες. Ενισχύουμε λοιπόν τις υπηρεσίες φροντίδας ώστε να παρέχονται ολοκληρωμένα και ομοιόμορφα σε ολόκληρο τον Δήμο (και στον πρώην δήμο Ακραιφνίας). Εκσυγχρονίζουμε τον χώρο του ΚΑΠΗ ώστε να είναι ανθρώπινος και λειτουργικός με πρόβλεψη να μπορεί να  χρησιμοποιηθεί και από τις γυναίκες.

Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος που προάγει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Οι μεγάλες δράσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας, όπως τα χαριτήσια, τα πτώια και τα κώπαια, το καρναβάλι, χρειάζονται υποστήριξη και αναβάθμιση. Η επαναλειτουργία της Μουσικής Σχολής και η ενδυνάμωση της Φιλαρμονικής είναι στις προτεραιότητες μας. Πρέπει  παράλληλα να υποστηρίζουμε εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στην τοπική ιστορία, ώστε οι νέοι να αγαπήσουν τον τόπο τους. Ένα τέτοιο πρωτοποριακό πρόγραμμα υλοποιήθηκε το 2001 σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων Θηβών.

Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος που βελτιώνει συνεχώς την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στον πολίτη, για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Η δημοκρατία χρειάζεται πολίτες ενημερωμένους και ενεργούς. Οι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν πολλούς τρόπους συμμετοχής και ελέγχου. Να μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους και στο διαδικτυακό τόπο του δήμου, λαμβάνοντας απάντηση σε πολύ σύντομο χρόνο. Να αναπτύξουμε ένα σύστημα άμεσης ενημέρωσης των δημοτών για ακραία φαινόμενα η έκτακτες καταστάσεις μέσω κινητής τηλεφωνίας.

Αποδοτικός είναι ένας Δήμος που διεκδικεί με σχέδιο, προς όφελος της πόλης προλαμβάνει τις εξελίξεις και δεν σύρεται πίσω από αυτές. Δρομολογούμε λύση για την δωρεάν μετακίνηση των υπερήλικων δημοτών μας για εξυπηρέτηση τους στην τράπεζα. Είναι απαράδεκτο ο δημότης από το Ακραίφνιο και το Κόκκινο για να έρθει στον Ορχομενό να κάνει 200 χλμ ( Κόκκινο-Ακραίφνιο- Θήβα-Λιβαδειά-Ορχομενός και επιστροφή).Δεσμεύομαι λοιπόν για την λειτουργιά δημοτικής συγκοινωνίας όπως γινόταν στο παρελθόν στον Καποδιστριακό Δήμο.

Αν αναρωτηθεί κάποιος μπορούν να πραγματοποιηθούν όλα αυτά. Η απάντηση είναι σίγουρα ναι. Όπως  μπόρεσε ένας όμορος Δήμος μας και κατατάχτηκε έβδομος σε όλη την Ελλάδα. Με σχέδιο με γνώση με προσήλωση στον στόχο πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν.

Θέλουμε η νέα γενιά να είναι στο προσκήνιο να είναι στην πρώτη γραμμή να συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση του αναπτυξιακού μοντέλου της πόλης τον πολιτισμό τον αθλητισμό. Αξιοποιούμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα για να ανοίξουν θέσεις απασχόλησης όχι μόνο για τους νέους που μένουν στον Δήμο αλλά και αυτούς που ξενιτεύτηκαν για να βρουν μια δουλειά.  Συνεργαζόμαστε και υποστηρίζουμε το έργο όλων των φορέων και συλλόγων του Δήμου μας.

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ

Εμείς έχουμε την γνώση την εμπειρία το σχέδιο την τόλμη και θα πάμε τον Δήμο μας μπροστά. Θα κάνουμε το δήμο μας  σύγχρονο και  έξυπνο.

Ελάτε μαζί μας για να χαράξουμε μια Πορεία Προοπτικής

Σε αυτή την Πορεία Προοπτικής δεν περισσεύει κανείς σας  καλούμε να συμμετέχετε και εσείς γιατί όλοι μαζί μπορούμε και Πρώτα Εσύ.

Σας Ευχαριστώ Πολύ

Share.

Leave A Reply